Utorak, 16 travnja, 2024

USUGLASILI KOLEKTIVNI UGOVOR Dogovoreno uvećanje najniže plaće u FBiH

Must Read
Najniža plaća na osnovu dogovorene satnice od 2,31 KM može iznositi i 411 KM ili 415 KM u ovisnosti od broja radnih sati. I dalje smo jedina zemlja na svijetu koja plaća “minuli rad”
Predstavnici sindikata i poslodavaca potvrdili su nakon današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH da su usuglasili novi opći kolektivni ugovor za FBiH te njegovo potpisivanje dogovorili za 18. prosinca u Sarajevu.
Edhem Biber koji je predsjedavao današnjom sjednicom pozvao je sve tri strane u Ekonomsko-socijalnom vijeću – predstavnike Federalne vlade, poslodavaca i sindikata da nazoče tom, kako je rekao, svečanom činu.
Safudin Čengić je u ime Udruge poslodavaca u FBiH izjavio novinarima kako su i poslodavci pristali na uvećanje najniže plaće u FBiH s dosadašnjih 360 KM na 406,5 KM. Najniža plaća na osnovu dogovorene satnice od 2,31 KM može iznositi i 411 KM ili 415 KM u ovisnosti od broja radnih sati.
Naknada za topli obrok je predviđena u iznosu jedan posto od prosječne plaće, a minuli rad je i dalje zadržan kao kategorija u novom kolektivnom ugovoru unatoč protivljenju partnera iz međunarodne zajednice.
Naknada po ovom osnovu je 0,4 posto za svaku godinu staža, rekao je Čengić i naznačio kako će se poslodavci ubuduće založiti za ukidanje minulog rada kao kategorije naslijeđene iz bivšeg sustava, a nepoznate u drugim zemljama.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je, međutim, kako će sindikat inzistirati na zadržavanju ovih primanja kako god se bude zvala odrednica pod kojom će se isplaćivati.
Bajramović je zadovoljan što je Sindikat isposlovao zadržavanje minulog rada u novom općem kolektivnom ugovoru i što su navedena minimalna radna prava predviđena za sve, bez obzira na broj zaposlenih u tvrtkama.
Kako je rečeno na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća, Federalna vlada bi trebala odlukom produžiti do 90 dana rok za usuglašavanje i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora u Federaciji.
Dnevnik.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -