Published On: Sri, kol 17th, 2016

USUGLAŠEN MEHANIZAM KOORDINACIJE Zvizdić: Ovo je pobjeda europskog puta BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šaroviće, održali su sastanak o mehanizmu koordinacije s entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem u Sarajevu.
Sastanku je prisustvovala i federalna ministrica financija Jelka Milićević.
– Mehanizam koordinacije je usuglašen. Pobijedio je europski put BiH – kazao je Denis Zvizdić.
On je, kako prenosi Dnevni avaz, kazao da će sljedećeg tjedna mehanizam koordinacije biti konačno usvojen na sjednicama vlada, a da se na jesen očekuje i upitnik Europske unije.
– To je produkt zajedničkog rada brojnih institucija i premijera koji su nama pomagali oko usuglašavanja teksta mehanizma koordinacije. Ovo je tema o kojoj se dugo razgovara s različitih aspekata. Ovo je zajednički produkt svih razina vlasti. Nema pobjednika niti poraženih, jer smo zajednički radili. Ovdje je pobjednik europska perspektiva. – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Premijerka RS Željka Cvijanović je dodala da se radi o interakciji nekoliko razina vlasti.
– Vi ste upoznati tijekom vremena što smo rješavali i mislim da smo dobili prijedlog koji je “životan”. Mislim da smo dobro to sastavili i uveli predstavnike vlasti na mjesta na kojima se moraju nalaziti. Riječ je o interakciji razina vlasti u skladu s Ustavom i nalaženju jednoglasnog stava kako bi se komuniciralo prema EU. Imamo šansu da do kraja godine dobijemo zeleno svjetlo – kazala je.
Ona je dodala da ovo nije bio lagan proces.
– Da je bilo jednostavno, riješili bismo to prije tri godine. Mi ćemo na vladi ovo imati najkasnije sljedeći četvrtak.
Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da je jasna poruka europskog puta.
– Jasan je naš europski put i tu više nema dvojbe. Šaljemo pozitivnu poruku da smo sposobni konsenzusom donijeti neke odluke i pravac kojim idemo – kazao je Novalić.7HMS/