Published On: Sub, ruj 17th, 2016

USTAVNI SUD ODLUČIO: Zahtjev skupštine Srpske je neopravdan, referendum se zabranjuje!

SARAJEVO – Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. siječnja smatra neustavnim.
Plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je završena. Čeka se službeno priopćenje.
U obrazloženju se navodi da Narodna Skupština Republike Srpske nije dostavila nove činjenice koje bi mogle ujecati na promjenu prvobitne odluke Republike Srpske.
Potvrđivanjem svoje odluke iz studenog, Ustavni sud Bosne i Hercegovine nastavio je nerazumnu politiku, u kojoj odluke uglavnom donose članovi iz reda bošnjačkog naroda i stranci.
Podsjetimo, u studenom su dvojica bošnjačkih sudija i tri stranca glasali da se 9. siječanj – Dan Republike Srpske proglasi neustavnim, srpski suci su bili protiv, dok su Hrvati bili suzdržani.
Ustavni sud BiH takođe je donio odluku kojom se  zabranjuje održavanje referenduma o Danu Republike – 9. siječnju.
U obrazloženju ove odluke navodi se da bi provođenje referenduma o Danu Republike u ovom trenutku nanijelo štetne i nenadoknadive posljedice Bosni i Hercegovini.
Ustavni sud BiH donio je u studenom prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući da se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda u Republici Srpskoj.
Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske pa su za 25. rujna zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana Republike Srpske.
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče je najavio da će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti Republike Srpske za preispitivanje odluke oko Dana Republike Srpske u BiH nastupiti ‘neviđeno’ pogoršanje prilika.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x