Published On: Tue, Jul 25th, 2017

Ustavni sud Hrvatske zaštitio ‘tako mi Bog pomogao’

Tri osobe pokrenule su pitanje ustavnosti izjave ‘tako mi Bog pomogao’, a sada je stigao i sudski epilog

Ustavni sud odlučivao je o ustavnosti izjave ‘tako mi Bog pomogao’, a što se izgovara prilikom prisezanja predsjednika/ce Hrvatske. Odlučili su da u njemu nema ništa sporno.

“Hrvatski predsjednici mogu se pozivati na Boga prilikom polaganja zakletve. Poklič ‘tako mi Bog pomogao’, kojim završava zakletva koju izgovara novoizabrani predsjednik ili predsjednica hrvatske države, ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularni karakter Republike Hrvatske, ovih je dana – nakon punih osam godina”, presudio je Ustavni sud pod predsjedanjem Miroslava Šeparovića, a prenosi Jutarnji list.

Da je poklič u skladu s Ustavom članka 49. stavka 3. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, odlučilo je sedmero sudaca – Miroslav Šepaović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, dok je njih dvoje imalo izdvojeno (suprotno) mišljenje – Lovorka Kušan i Andrej Abramović.

Podsjetimo, zakonski članak 49. sadrži riječi predsjedničke prisege:

‘Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti za poštivanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati jedinstvenost, opstojnost i nezavisnost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.’

Pitanje ustavnosti izjave ‘tako mi Bog pomogao’ pokrenuli su Damir Jelušić iz Kraljevice, koji je to napravio još 2009. godine, te Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić, obojica iz Zagreba, koji su ustavne tužbe podigli 2013. i 2014. godine.