USPJEH Aluminij proizveo tri milijuntu tonu tekućega metala od svojega nastanka

U Elektrolizi mostarskoga Aluminija danas je proizvedena tri milijuna tona tekućega metala otkako je Elektroliza otpočela s radom, kasnih 70-ih godina prošloga stoljeća. Aluminij d.d. Mostar tako je, u godini u kojoj slavi 20. obljetnicu ponovnoga pokretanja proizvodnje nakon razornoga ratnog uništenja tvornice, ostvario zavidan uspjeh koji svjedoči kako je tri milijuna tona vrhunskoga aluminija iz mostarskih elektrolitičkih ćelija tijekom proteklih desetljeća dosegnulo na desetke zemalja na svim stranama svijeta.

Podsjećamo, Aluminij je pod svojim prepoznatljivim imenom ustrojen 1977. godine, otkada izrasta u nositelja razvitka aluminijske proizvodnje u BiH, ali i u okosnicu ukupnoga života ovoga podneblja. Godine 1992. sustigla ga je surova razaračka snaga rata, te ga agresorske snage ruše, pljačkaju i pale. Ratna je šteta dosegnula 140 milijuna eura. Obnova je krenula već 1995. godine, da bi 15. ožujka 1997. bio pušten u rad pogon Anode, a 14. kolovoza iste godine ponovno upaljena i prva elektrolitička ćelija u Elektrolizi. Puni kapacitet od 256 elektrolitičkih ćelija dosegnut je u studenomu 1999. godine. Aluminij je otad proveo opsežna i stotine milijuna eura vrijedna osuvremenjivanja pogona, dosegnuvši čistoću elektrolitičkoga metala od 99,85 posto, zbog čega je prepoznatljiv diljem svijeta, a njegov metal tražen među najzahtjevnijim kupcima.

Recesijski učinci i posljedice prethodnih loših upravljanja aktualnoj su upravi ostavili u naslijeđe 25 posto ugašenih ćelija, čije je ponovno pokretanje, vrijedno više od 15 milijuna KM, danas u tijeku.

– Žalosti me to što smo ovu brojku mogli dosegnuti i puno prije, da su neke stvari u prošlosti urađene drukčije. No, kada se osvrnem na sve što smo proživjeli i na prošlogodišnje gotovo bezizlazno stanje i vidim što smo u međuvremenu uspjeli uraditi, kao snažan i sposoban tim, obuzima me osjećaj nevjerojatnoga ponosa na sve naše djelatnike, posebno na one u proizvodnji – komentirao nam je Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove i član Uprave Društva, čestitavši kolegama tri milijuntu tonu koja je danas vrila na 950°C, a koju su ćelijaši znalački nadzirali, radeći na radnoj temperaturi višoj od 60°C, pod slojevima teške zaštitne opreme.

Taj se metal sada hladi u jamama Aluminijeve Ljevaonice, pripravan osvojiti svijet, a direktor Društva i predsjednik Uprave Mario Gadžić zadovoljno poručuje kako će, ovim tempom, sljedeću okruglu brojku slaviti puno prije.

– Brojka je ovo koju smo dužni poštovati. Uporni smo u provedbi sveobuhvatnoga restrukturiranja Aluminijeva poslovanja, a do listopada sljedeće godine u radu ćemo imati svih 256 ćelija, te ćemo, zajedno s maksimalno optimiziranim mogućnostima pretapanja u Ljevaonici, dosegnuti nove rekorde u ukupnoj količini proizvodnje. Još smo daleko od točke na kojoj bismo mogli kazati kako smo u cijelosti prebrodili naslijeđene probleme. Međutim, lani smo bili pred stečajem, a danas palimo ugašeni dio proizvodnje i stremimo višim stupnjevima obradbe našega metala, odnosno njegovoj finalizaciji unutar našega kruga, što nam je strateškom vizijom na kojoj danonoćno radimo – zadovoljan je direktor smjerom kojim tvornica brodi.

Vrelina srpanjskih i kolovoskih dana danas je nakratko zaboravljena zbog lijepe vijesti na koju su pogonski radnici osobiti ponosni. Poručuju kako su to tek prva tri milijuna u nizu onih koje će poteći iz grotla mostarskih ćelija, stvarajući nove vrijednosti i sigurniju sutrašnjicu Hercegovačkoga diva, ali i cjelokupnoga podneblja kojemu on pripada.