USKORO MANJE GUŽVE HRS ‘progurao’ u Sabor RH inicijativu o GP Gabela Polje

Zastupnici u Saboru Republike Hrvatske (RH) prihvatili su inicijativu Hrvatske republikanske stranke (HRS) da se u Saboru održi rasprava o graničnom prijelazu Gabela Polje te poštuje li Vlada RH Ugovor o graničnim prijelazima, priopćeno je iz HRS-a.

Krajem svibnja ove godine HRS je zastupnicima u Saboru RH izabranima iz 11. izborne jedinice, kao i Odboru Sabora RH za Hrvate izvan Domovine, uputio Zahtjev za ispitivanje odgovornosti Vlade RH u Saboru RH po pitanju poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH.

“U spomenutom zahtjevu smo tražili postavljanje saborskog pitanja Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova RH o razlozima zbog kojih Vlada Republike Hrvatske već dvije godine od potpisivanja Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima nije donijela odluku o imenovanju svojih predstavnika za praćenje provedbe Ugovora o graničnim prijelazima. Pored toga, tražili smo pokretanje inicijative prema Vladi RH kako bi se granični prijelaz Gabela Polje – Metković u razdoblju od 01.06. do 30.09. proglasio prijelazom za međunarodni cestovni promet putnika”, stoji u priopćenju.

U njemu se dodaje kako je 10. lipnja putem predsjednika Sabora RH Josipa Leke, na adresu Ministarstva vanjskih poslova RH otišao pismeni upit gdje se od Ministarstva, po žurnom postupku, traže odgovori na pitanja Kada će Vlada RH imenovati svoje članove i njihove zamjenike u mješovito povjerenstvo za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima s BiH, te može li se očekivati od Vlade RH da će otkloniti tradicionalne kilometarske gužve na GP Doljani, otvarajući privremeni GP Gabela polje?

Upit je potpisalo svih troje zastupnika izabranih iz 11. izborne jedinice, odnosno Ilija Filipović, Perica Jelečević i Marija Rapo.

“Prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama koje smo dobili iz Ministarstva vanjskih poslova, nakon primljenog saborskog pitanja, postoje velike vjerojatnosti da će se usvojiti inicijativa privremenog preimenovanja GP Gabela Polje u međunarodni granični prijelaz putnika, te da će od 01.07. do 30.09. ovaj granični prijelaz moći koristiti svi putnici iz BiH na putu prema jugu Hrvatske. Ako do toga dođe, na ovaj način će se značajno u ljetnom razdoblju izbjeći gužve i prometni kolaps na GP Doljani.

Također, ako Vlada RH napokon imenuje članove Povjerenstva za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima, to bi značilo da bi se konačno moglo krenuti s rješavanjem otvorenih međugraničnih pitanja između BiH i Hrvatske, počevši od Neumskog akvatorija pa do Gradiške i Orašja”, navodi se u priopćenju