Published On: Ned, ruj 22nd, 2013

Uskoro izgradnja savremenog pothodnika

SARAJEVO – U okviru projekta izgradnje Stupske petlje u Sarajevu, u narednih mjesec dana trebalo bi da počne gradnja prvog suvremenog pothodnika na bh. putnoj infrastrukturi. Pothodnik će uveliko olakšati kretanje pješacima, ali i ubrzati saobraćaj.

Ovaj podhodnik, kao i cijela Stupska petlja, trebalo bi da budu u funkciji za godinu dana. Izgradnja privremene pasarele, koju će pješaci koristiti dok budu trajali radovi, skoro je pri kraju. Jedan ulaz će biti kod autobuskog terminala na Stupu.

“Tramvajska stajališta biće pomjerena zapadno. Biće izgrađen pješački pothodnik, tako da će građani sa tramvajskog stajališta odmah moći sići u pothodnik i izaći prema groblju ili na terminal”, pojasnio je za TV1 direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj.

Pothodnik će biti moderni objekt, skoro identičan sličnim objektima u evropskim metropolama.

Na izgradnji Stupske petlje radi se bez prekida. Radnici Euroasfalta i ŽGP-a završili su veći dio nasipanja za proširenje pristupne saobraćajnice u blizini pijace, a postavljeni su i stubovi velikog nadvožnjaka, odnosno mosta preko glavne gradske saobraćajnice.

Dužina trase je 900 metara, a vrijednost ugovorenih radova je gotovo 22 miliona maraka.

 

(Vijesti.ba/TV1)