Published On: Sri, stu 11th, 2020

URSULA VON DER LEYEN: Zapadni Balkan je apsolutni prioritet moje Komisije od mog prvog dana

Europska komisija (EC) pozdravlja opredjeljenje lidera Zapadnog Balkana iskazano na samitu u Sofiji za dalje jačanje regionalne saradnje zarad napretka na njihovom evropskom putu.

Pozitivan odgovor regije na Ekonomski i investicijski plan, opredjeljenje za bolju povezanost i podrška ključnim inicijativama poput uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta, pokretanja Zelenog plana za Zapadni Balkan te dalja podrška integraciji Roma pomoći će ubrzati oporavak nakon pandemije poticanjem održivog ekonomskog rasta.

-Zapadni Balkan je apsolutni prioritet moje Komisije od mog prvog dana. Budućnost regije je u Europskoj uniji. Ova 2020. je bila godina izazova, ali smo čvrsto stajali jedni uz druge. Naš nedavno usvojeni Ekonomski i investicijski plan ubrzat će ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, učvrstiti povezivanje s Europskom unijom, podržati provedbu temeljnih reformi i približiti regiju jedinstvenom tržištu Unije. Plan može pomoći da promijenite živote i svakodnevnicu vaših građana te poslovanje u regiji u narednih pet godina- izjavila je uoči summita predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Josep Borrell je kazao da mu je drago kada vidi da lideri Zapadnog Balkana prihvaćaju ključnu ulogu regionalne suradnje, važne za pomirenje, jednako koliko i za ekonomski oporavak.

– Ne smijemo zaboraviti da oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan. Zbog toga su Ekonomski i investicijski plan i Zelena agenda za Zapadni Balkan usmjereni na moderne i zelene investicije, sa naglaskom na ljude. Istovremeno, to znači da investicije moraju pratiti temeljne reforme potrebne na europskom putu – dodao je Borrell.

Summitu je nazočio i povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi koji je u svom obraćanju naglasio da angažman s partnerima sa Zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet za Uniju, te da je europska perspektiva i dalje pokretač promjena u regiji.

-Posvećenost lidera iz regije razvoju zajedničkog regionalnog tržišta i provedbi zelene i digitalne tranzicije presudna je za približavanje regije Evropskoj uniji. Zajedno s investicijama u povezivanje i ljudski kapital, ovo su ključni elementi Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan koji je Europska komisija predstavila u listopadu. Plan donosi opipljive koristi svima na Zapadnom Balkanu i jača naše veze s regijom – naveo je Várhelyi.

Inicijative podržane u Sofiji nadovezuju se na obveze koje je regija prethodno preuzela na summitu Europske unije i Zapadnog Balkana u Zagrebu u svibnju ove godine, a podržat će se kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan koji je Europska komisija usvojila 6. listopada ove godine. Cilj tog plana je mobilizirati do devet milijardi eura bespovratnih sredstava Europske unije kako bi se ubrzao socioekonomski oporavak regije od pandemije Covid-19, te ubrzala njegova ekonomska konvergencija s Unijom. Nadalje, predviđa se novi Garancijski instrument za Zapadni Balkan, sa potencijalom za privlačenje investicija vrijednosti do 20 milijardi eura.

U Sofiji, na sastanku koji su zajednički ugostile Bugarska i Sjeverna Makedonija i uz nazočilo putem video veze više država članica i institucija Europske unije u kontekstu Berlinskog procesa, lideri Zapadnog Balkana pozdravili su Plan i obvezali se na provođenje reformi neophodnih za postizanje njegovih ambicioznih ciljeva.

Lideri na summitu pozdravili su i novi paket povezivanja za 2020. godinu sa šest projekata u oblastima održivog transporta i čiste energije koje je Komisija predstavila kao dio Investicijskog okvira za Zapadni Balkana. Ovaj paket predstavlja prvi korak ka provedbi vodećih projekata Ekonomskog i investicijskog plana, dok istovremeno predstavlja ispunjeno obećanje Unije iz 2015. godinu o iznosu od milijardu eura podrške za povezivanje u regionu, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>