Published On: Pon, tra 26th, 2021

Ursula von der Leyen: Cijepljeni američki turisti moći će posjetiti EU

Američki turisti koji su cijepljeni protiv covida-19 moći će posjetiti Europsku uniju u nadolazećim mjesecima, rekla je u nedjelju u intervjuu za The New York Times predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Signalizirajući veliku promjenu u politici EU-a, dok se cijepljenje diljem svijeta pojačava, von der Leyen nije govorila o datumima, no Times je rekao da bi nova pravila mogla stupiti na snagu na ljeto.

– Amerikanci, koliko ja vidim, koriste cjepiva koja je odobrila Europska medicinska agencija. To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje po Europskoj uniji. Jer jedna stvar je jasna: Svih 27 članica će prihvatiti, bezuvjetno, sve one koji su cijepljeni s cjepivima koje je odobrila EMA, rekla je.

EMA, regulator za lijekove Europske unije, odobrila je tri cjepiva koja se koriste u SAD-u – Modernu, Pfizer i Johnson&Johnson.

The Times je rekao da je brzi američki program cijepljenja, kao i napredak u pregovorima o korištenju certifikata za cijepljenje, temelj plana vraćanja putovanja u svrhe odmora Amerikanaca u EU-u.

Von der Leyen je rekla da SAD čini “veliki napredak” te je napomenula da je na putu da cijepi 70 posto odraslih do sredine lipnja.

– Nastavljanje putovanja će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, no situacija u SAD-u se popravlja, kao što se, nadamo se, također popravlja u Europskoj uniji, dodala je.

Pandemija je opustošila turizam na kontinentu, dok su mnoge nacije zatvorile granice neesencijalnim putovanjima.

Grčka je rekla prošli tjedan da putnici iz EU-a i drugih pet zemalja koji su cijepljeni ili imaju negativan test na covid, neće više morati u karantenu po dolasku.

Zemlja je voljna otvoriti značajno pogođeni turistički sektor, te je pojačala cijepljenje u nadi da među lokalnim stanovništvom stvori imunitet.

Europska unija je rekla da želi uvesti putovnice za cijepljene putnike, iako planovi još nisu formalizirani.