Published On: Pon, kol 13th, 2012

Upriličena Bosanska noć u Ankari

U Ankari je u subotu navečer održana Bosanska noć, manifestacija koja se tradicionalno održava u ovom gradu povodom Ramazana, a ove godine sudjeluje trideset država, priopćeno je u nedjelju iz Arhiva Federacije BiH.

U sklopu programa koji se održava pod motom “Za bratstvo koje prelazi granice“, Arhiv Federacije BiH je dobio poziv da postavi međunarodnu izložbu “Srebrenički inferno“.

Izložbu su otvorili načelnik općine Keçiören Mustafa Ak i direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković, koji se prije toga obratio velikom broju posjetitelja.

U priopćenju se navodi da je, u emotivnom govoru, Jerković pozvao roditelje da vode svoju djecu u Srebrenicu na svojevrsni sat povijeesti „kako nikad ne bi zaboravili neviđeni zločin koji se dogodio uz ravnodušnost međunarodne zajednice, koja je prije toga proglasila Srebrenicu zaštićenom zonom“.

”Samo sinoć izložbu u Ankari je vidio veliki broj ljudi koji su osudili fašizam, kojem su tijekom agresije na BiH bili izloženi Bošnjaci u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.” navodi se u saopćenju.

U sinoćnjem programu Bosanske noći u Ankari predstavili su se Gčazbeni ansambl iz Tešnja i hor Elči Ibrahim pašine medrese iz Travnika, koji su u svom programu izveli pjesme iz Bosne i Hercegovine te ilahije i kaside.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare