Subota, 25 svibnja, 2024

UO BHRT: Valentina Rupčić, Vladimir Marčeta i Esad Gotovuša

Must Read

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je sinoć, po žurnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim pristojbama

Izmjenama se utvrđuje mogućnost oslobađanja od plaćanja viza za strane državljane za sudjelovanje na sportskim manifestacijama, kulturnim i drugim događajima pod uvjetima reciprociteta, što do sada nije bio slučaj jer je postojećim propisima definirano obavezno oslobađanje od plaćanja viza u ovim situacija, što je u suprotnosti s dobrom diplomatskom praksom.

Oslobađanje od plaćanja vršit će se po osnovu odluka Vijeća ministara na prijedlog resornog ministarstva ili drugog tijela uprave BiH. Također, dopunom zakona je izvršena i izmjena carinske tarife koja se odnosi na spise i radnje u postupku neizravnog oporezivanja.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čija je predlagateljica zastupnica Ismeta Dervoz, a koji predviđa usklađivanje sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

U predloženom zakonskom rješenju, između ostalog, navedeno je da će se u sastavu općinske izborne komisije i biračkog odbora osigurati da broj članova manje zastupljenog spola bude najmanje 40 posto od ukupnog broja članova.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona u cilju otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U izmjenama Zakona navodi se da Vijeće ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na razdoblje od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja. U drugom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Prijedlog zakona o fondacijama Bosne i Hercegovine je zbog nedostatka entitetske većine upućen komisiji Kolegija na usuglašavanje. Usaglašavanje Kolegija bit će potrebno i za Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu. Usvojen je Izvještaj o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2011. te Izvještaj o financijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Proračuna institucija BiH za 2011. godinu.

Imenovani su članovi Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa i to Esad Gotovuša iz bošnjačkog naroda, Vladimir Marčeta iz srpskog i Valentina Rupčić iz hrvatskog naroda. Imenovani su i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i to Novak Božičković iz srpskog, Ahmet Šantić iz bošnjačkog i Stjepan Mikić iz hrvatskog naroda. Usvojena je i odluka o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -