Nedjelja, 14 travnja, 2024

UNITARNI SANJAR: Cjelovita BiH nema demokratsku alternativu

Must Read

U povodu objavljivanja publikacije “Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja”, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović oglasio se saopćenjem za javnost u kome navodi da “zbog svega što se u njenoj dosadašnjoj historiji dešavalo, cjelovita, demokratska i evropska BiH jednostavno nema alternativu”

Denis Bećirović

“Na žalost autora, naivno pojašnjenje da je riječ o predlošku za intelektualnu vježbu koja će podstaći kreatore politika u BiH da budu odlučniji u reformskim aktivnostima ne uspijeva potisnuti ukupan doživljaj famoznog petog scenarija iz publikacije “Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja”. Ovaj dokument je i kontraproduktivan i veoma štetan za odnose u Bosni i Hercegovini”, kaže Bećirović.

U zemlji u kojoj se još traže posmrtni ostaci žrtava genocida i ratnih zločina koje su pobijene s ciljem da se BiH nepovratno podijeli, neodgovorno predviđanje disolucije kao moguće opcije za budućnost ove države predstavlja vrhunsko licemjerje, nepoštivanje njenog bića, njene historije, njenih naroda i svakog njenog građanina. Upravo takvo osjećanje nameće se nakon što je Fondacija ‘Friedrich Ebert’ prezentirala publikaciju “Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja”, naglasio je Bećirović.

Smatra da “čak i ako je disolucija BiH navedena kao jedan od pet različitih smjerova kojim bosanskohercegovački voz može krenuti, autori ovog pamfleta morali bi znati da ne postoji ni praktična ni teoretska mogućnost za scenarij disolucije”.

U slučaju BiH nema mirnih razlaza, nema čistih linija, čehoslovačkog šampanjca ili humanih preseljenja. I, nema ovdje disolucije jer, kada je riječ o BiH, moglo bi se raditi samo o antiustavnoj secesiji i nelegalnom pokušaju rastakanja države koji bi nas neminovno ponovo uveli u nemire, sukobe i destabilizaciju cijelog regiona i ovog dijela Evrope, kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, ovo nije prvi put da se raznoraznim analizama i bombastično predstavljenim scenarijima država BiH, njena budućnost i stabilnost stavljaju pod znak pitanja.

Nema sumnje da takve projekcije stanja odgovaraju pojedinim lokalnim pa možda i nekim regionalnim politikama pa se upravo zbog toga nameće obaveza da progresivne snage ovog društva u svakoj prilici snažno, jasno i glasno reagiraju na destruktivne ideje i opcije. Treba poštivati pravo na vlastito mišljenje ali je nuđenje bh. javnosti ovakvih teza i scenarija za svaku osudu. Jer, svakome ko je imao sreću da preživi ili spozna šta se na tlu BiH dešavalo  od 1992. do 1995. godine trebalo bi biti jasno da bilo kakva disolucija, tačnije antiustavna secesija, znači nova velika i nesaglediva stradanja, stoji u saopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića, a koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA/em)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -