Published On: Wed, Aug 12th, 2015

UNATOČ POKUŠAJU ZABRANE Tko proizvodi 'Hitlerovo vino' u kojem uživa zločinac Glavaš?

Nakon što je nedavno pozirao pod slikom Ante Pavelića, Branimir Glavaš ponovno je šokirao javnost pozirajući pred bocama talijanskog vina na kojima su fotografije Adolfa Hitlera. Proizvodi ih vinarija Vini Lunardelli nedaleko od Udina, i premda su talijanske vlasti pokušale zabraniti tu fašističko-nacističku liniju, ta se vina i dalje prodaju
Glavaš je pozirao s dvjema bocama vina naziva ‘Führerwein’ i ‘Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer’ koje proizvodi talijanska vinarija Vini Lunardelli nedaleko od Udina. Ta su vina jedno vrijeme bila zabranjena, a na bojkot te vinarije već dvije godine poziva Centar Simon Wiesenthal.
Nekadašnji zapovjednik obrane Osijeka i bjegunac od hrvatskog pravosuđa koje mu je početkom godine ukinulo osuđujuću presudu zbog ratnog zločina fotografirao se pored dva najprodavanija proizvoda vinarije Lunardelli.
Naime, cabernet naziva ‘Führerwein’ koji stoji osam eura za bocu te bijelo vino sorte grappa friuliana naziva ‘Ein Volk, Ein Reich, Ein Füherer’ koje stoji 12 eura, među najprodavanijim su vinima vinarije koja svoje proizvode nudi diljem talijanskih turističkih središta poput Riminija, ali i u San Marinu te u dolomitskim skijalištima i toskanskim suvenirnicama.
Liniju poviješću inspiriranih vina pokrenuo je vlasnik vinarije Andrea Lunardelli 1995. započevši proizvodnju čak 60 različitih etika vina na kojima se, pored Hitlera i Eve Braun nalaze nacistički prvaci poput Hermanna Göringa, Rudolfa Hessa i Heinricha Himmlera s popratnim nacističkim sloganima i propagandom.
Lunardelli je istovremeno pokrenuo i vino koje slavi Benita Mussolinija, a nešto kasnije i ‘komunističku liniju vina’, na čijim bocama se nalaze Staljin, Karl Marx i Che Guevara, za koju je vlasnik naveo da služi kao protuteža ‘nacističkim sortama’.
Za kolekcionare i ljubitelje kapljice koji nisu simpatizeri totalitarnih društava pokrenuta je linija vina koja slavi Napoleonove i Churchillove ratne uspjehe, no prema vlasnikovu priznanju, ta vina nisu ni približno prodavana poput Hitlerovim i Mussolinijevih.
Fašističko-nacistička linija vina, inače, zauzima polovinu ukupne prodaje Lunardellijevih vina koja su zabranjena u Njemačkoj, iako ih, po navodima vlasnika, kupuju upravo najviše Nijemci. Talijanske vlasti također su pokušale 2007. zabraniti prodaju, no nakon vlasnikove žalbe sud je Lunardelliju vratio 20.000 oduzetih boca vina i dopustio nastavak njihove prodaje.