Published On: Ned, ožu. 19th, 2017

Umro don Ivan Grubišić, bivši saborski zastupnik i svećenik

 

Don Ivan Grubišić već godinama je imao velike zdravstvene probleme, borio se i sa teškim dijabetesom, a svoje zadnje dane proveo je u domu za umirovljene svećenike u Splitu. Umro je jutros. 

Omiljeni splitski svećenik don Ivan Grubišić je na izborima u prosincu 2011.  kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku izabran u Sabor. Zbog političkog angažmana bila mu je izrečena kanonska kazna suspenzije svećeničkih dužnosti.
Ukinuta mu je tek nakon završenog mandata i nakon što se odrekao političke uloge

– Meni je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić nedavno omogućio služiti misu, obavljati ispovijed i pričest nakon što sam se odrekao političke uloge – rekao je don Grubišić prije godinu dana.

Naime, nadbiskup Barišić kaznio ga je prije 5 godine kada je Ivan Grubišić bio u političkom zamahu. Tada je bio je saborski zastupnik, pa je postao i član Gradskog vijeća Splita, a iako je izgubio izbornu utrku za župana, njegova lista osvojila je i znatan broj mandata u županijskoj skupštini. Skupljao je i potpise za utrku za predsjednika države, no iako ih je prikupio nije se kandidirao.

Rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu, selu na pola puta između Splita i Sinja. Odrastao je u siromašnoj obitelji uz sedmero braće i sestara.  Oca i brata su mu ubili partizani, a majka je morala šivati i tako pokušavala prehraniti obitelj. Nakon završetka osnovne škole otišao je u sjemenište.

Maturirao je 1956. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu,  diplomirao šest godina kasnije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a sociologiju i filozofiju završio je 1982. u Zadru.

Kao župnik i pastoralni djelatnik službovao je punih 50 godina. Narodu blizak i uvijek s narodom, u mirovinu je otišao 2011. kao župnik župe Svetog Roka u Splitu koju je i sagradio.

Biti svećenik nije profesija, nego zvanje, i vrlo će mi nedostajati nedjeljni susreti s vjernicima – govorio je. Don Ivan se tada politički angažirao.

Iako svećenik protivio se nastavi vjeronauka u školama. Njegov politički aktivizam je od početka privlačio pažnju javnosti budući da su njegovi stavovi često bili jako različiti od stavova većine svećenstva unutar Hrvatske. Često je bio “crna ovca” Katoličke crkve jer se nije ustručavao kritizirati crkveno vodstvo zbog rastrošnosti, a i redovito je kritički progovarao o negativnostima u hrvatskom društvu i Katoličkoj crkvi.

Autor je 12 knjiga i dobitnik mnogih nagrada. Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer