Published On: Tue, Jun 27th, 2017

Umrla Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca čija je smrt potresla BiH

Alisa Mahmutović, majka 14-godišnjeg Mahira Rakovca, čije je samoubistvo potreslo javnost u cijeloj BiH i šire, preminula je sinoć nakon teške bolesti.

Alisa Mahmutović rođena je 1977. godine u Tuzli. Studij bosanskog jezika i književnosti završila je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli te stekla zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti. Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se 2002. godine upisala na Poslijediplomski doktorski studij lingvistike. Godine 2008. odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom Jezik bošnjačke usmene epike.

Bila je zaposlena i angažirana na filozofskim fakultetima u Tuzli i Zenici, Islamskom pedagoškom fakultetu, Institutu za jezik u Sarajevu i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

Njen suprug, profesor Dubravko Lovrenović, u fokus javnosti dospjeli su nakon samoubojstva njihovog sina Mahira u prosincu 2015. godine.

Iako je istraga nakon dječakove smrti pokazala da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do posljednjeg dana tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi.

Dubravko Lovrenović, Mahirov očuh, također je preminuo u siječnju ove godine u 61. godini.

Oboje su bolovali od karcinoma.

Sudbina ove obitelji jedna je od najtužnijih sudbina poslijeratne BIH. Čak i nakon smrti njihovog sina, oboje su se našli pod udarom raznih medije. Niti u smrti, BH mediji nisu pokazivali sućut.