Umjetna inteligencija ispizdila muslimane: Zbog brojnih prijetnji smrću Sveučilište otkazalo konferenciju

Na fotografiji je AI inače pravilno oslikao tri munare, no njihov oblik, koji je podebljan, mladi muslimani su shvatili kao provokaciju. Hajku su predvodili Suljagić i Kajan. Suljagić je inače poznat kao čovjek koji je htio ukinuti vjeronauk u Kantonu Sarajevo, potom je sam sebi poslao metak u koverti i iscenirao prijetnje. Prijeti li i FFMO sam sebi? Čini nam se da ne…

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru odustaje od organizacije ljetne škole Methodology of Political Science: New Issues and Trends, priopćeno je iz mostarskog Sveučilišta.

Plakat i umjetna inteligencija

Naveli su kako je ”količina upućenih prijetnji smrću i uništenjem Fakulteta, govora mržnje i kontaminiranost javnoga prostora ovaj su događaj istisnula iz akademske sfere te od njega stvorila ne samo politički, već i sigurnosni problem”.

”Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i. Zahvaljujem se na iznimno profesionalnom i partnerskom odnosu profesorima s kojima smo surađivali prilikom organizacije ljetne škole, a napose profesorima iz IPSA-e koji su nam iskazali veliku čast i povjerenje izabravši Mostar i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru za svoga partnera”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako, ”imajući u vidu da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara”, se radi o plakatu ”generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg smo preuzeli s Freepik.com”.

Promicatelji mržnje

”Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta ‘Koski Mehmed-pašina džamija’. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti. Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno ‘izbili’ jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako će Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promicanja međukulturnoga dijaloga i suživota, te podizanja kvalitete znanosti i visokoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, nakon što je objavljena najava događaja popraćena plakatom, uslijedila je medijska hajka uz navode kako je Sveučilište namjerno s plakata uklonilo džamije.

Naime, nakon hajke zbog onog što se (ne)vidi na plakatu uslijedile su brojne reakcije a na društvenim mrežama dijele se fotografije umjetničkih djela na kojima je mostarsko Stari most bez jasno vidljivih bogomolja oko njega. Na nekim fotografijama koje se dijele su i kritičari sveučilišnog plakata.