Published On: Sri, stu 19th, 2014

Ulrike Lunacek: Balkan zbog ruskog pritiska doveden u problematičnu situaciju

Njemačka konfrontacija s Rusijom, zbog pokušaja Moskve da, između ostalog, i pritiskom na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju ostvari dodatni utjecaj na ove zemlje, imala je za posljedicu hitnu reakciju ministra vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinemeier, koji je sinoć, kako su izvijestili njemački mediji, otputovao u Moskvu.

Potpredsjednica Europskog parlamenta (EP) Ulrike Lunacek u ekskluzivnoj izjavi za Avaz ocijenila je da je Balkan zbog ruskog pritiska nesumnjivo doveden u problematičnu situaciju.

Podsjetimo, njemački tjednik “Der Spiegel” u svom broju od ponedjeljka, objavio je tajni dokument njemačkog ministarstva vanjskih poslova u kojem se izražava zabrinutost glede pritisaka Moskve na Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana, prije svega Bosnu i Hercegovinu.

“Putinov cilj je na balkanske zemlje izvršiti tako jak pritisak da će ili odustati od članstva u Europskoj uniji ili da će kao članice EU-a provoditi izrazito prorusku politiku”, citira se član Europskog parlamenta i političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Elmar Brok u dokumentu ministarstva vanjskih poslova pod nazivom “Utjecaj Rusije u Srbiji”. Rusija, kako se dalje navodi, kroz sve prisniju vojnu suradnju i stvaranje ovisnosti o ruskom plinu, pokušava Srbiju i Republiku Srpsku učiniti ovisnima.

“Stvara se dojam kako Rusija pokušava preko Republike Srpske utjecati na čitavu Bosnu i Hercegovinu”, kaže u spomenutom dokumentu njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt, koji je nedavno boravio u zemljama zapadnog Balkana.

Avaz.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare