Ukrajinci povratili još jedno selo koje su Rusi ranije okupirali, osmo od početka kontraofanzive

Ukrajina je saopćila danas da je izbacila ruske snage iz osmog sela u protuofanzivi koja traje dvije sedmice, a radi se o naselju smještenom na snažno utvrđenom dijelu fronta, blizu najkraćeg puta do obale Azovskog mora.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar je izjavila da su ukrajinske snage ponovno zauzele Piatykhatky i da su se u roku od dvije sedmice prodrale do sedam kilometara duboko u ruske linije, osvojivši 113 kvadratnih kilometara teritorije.

“Tokom dvije sedmice ofanzivnih operacija u pravcima Berdianska i Melitopola, oslobodili smo osam naselja”, rekla je Maliar na Telegramu, misleći na dva grada na ruskom okupiranom primorju, prenosi Reuters.

U kasnijem saopćenju je izjavila da je situacija na istočnom frontu “teška”, dodajući da je Rusija koncentrisala značajan broj jedinica na istoku, uključujući vazdušno-desantne trupe, ali da ukrajinske snage sprečavaju njihov napredak.

Piatykhatky je značajan jer se nalazi oko 90 km od obale. Zelenski pohvalio je napore vojnika i rekao da će nastaviti pregovore s zapadnim saveznicima kako bi im što prije dostavio oružje i municiju.

“Naše trupe napreduju, poziciju po poziciju, korak po korak, mi se krećemo naprijed”, rekao je Zelenski, dodajući da je najvažnija stvar brzina snabdijevanja.