Ukrajina ustraje na granicama priznatima 1991.

Takvom izjavom Oleksij Arestovič vjerojatno je želio jasno dati do znanja da predsjednik Volodimir Zelenskij nije spreman ni na kakve izmjene granica u pregovorima o prekidu vatre i povlačenju ruske vojske iz Ukrajine.

Rusija je 2014. anektirala poluotok Krim koji je bio dio ukrajinskog teritorija, a priznala je i neovisnost samoproglašenih republika Luhansk i Doneck u području Donbasa na istoku Ukrajine gdje su iste godine proruski nastrojeni vođe izveli pobunu protiv vlasti u Kijevu.

Te dvije regije i Krim dio su teritorija Ukrajine koju su u tim granicama priznali Ujedinjeni narodi 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Zelenskij je opetovano govorio da neće trgovati “teritorijalnom cjelovitošću” svoje zemlje.

“Njegovo glavno stajalište nije promijenjeno”, rekao je Arestovič za nacionalnu televiziju “Nikada se nećemo odreći naših nacionalnih interesa”.

Drugi predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak skicirao je za poljske medije ukrajinsko stajalište.

“Jedna od ključnih točaka (za mirovni sporazum) jest kako riješiti teritorijalno pitanje okupiranog Krima i Donbasa”, rekao je.

“Ukrajinsko se stajalište nije promijenilo u vezi okupiranih teritorija: državne granice ne mogu se mijenjati. Međutim, vjerujem da moramo biti razboriti u procjenama. De jure, Krim, Doneck i Luhansk su dijelovi Ukrajine, ali nisu pod našim nadzorom, ondje je uspostavljena ruska administracija”.

Ulažemo napore da pronađemo “zakonsku formulu”, rekao je bez drugih objašnjenja.

Podoljak se osvrnuo i na stajalište ruske strane u pregovorima dajući naslutiti da su oni sada spremniji na kompromis.

“Mogu reći da je rusko izaslanstvo nedavno prilično ublažilo (stajalište). Sada procjenjuju svijet objektivnije i ponašaju se vrlo korektno. Nema grubosti ili grubosti svojstvene ruskoj vladi. Naravno njihov pogled na svijet iskrivljen je vlastitom propagandom”, rekao je.

Dnevnik.ba