Ukrajina napala Krim, Rusi tvrde da su spriječili “teroristički napad”

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage spriječile Ukrajinu u napadu na crnomorsku luku Sevastopolj u nedjelju, uništivši sedam zračnih i dva podvodna drona.

“Jutros je spriječen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa sedam bespilotnih letjelica i dvije bespilotne podvodne letjelice na objekte na području poluotoka Krima u blizini grada Sevastopolja”, objavilo je ministarstvo na Telegramu. Nema ozlijeđenih niti materijalne štete, dodaje ministarstvo.

Rečeno je da su dvije bespilotne letjelice oborene iznad Crnog mora na velikoj udaljenosti od obale, dok su ostalih pet presrele ruske snage za elektroničko ratovanje. Dvije bespilotne letjelice (UUV), odnosno dronovi koji su uništeni u napadu otkriveni su u sjevernom dijelu Crnog mora, priopćilo je ministarstvo.

Ranije je Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja postavljen u Moskvi, rekao u aplikaciji Telegram da su napadi bili iznad luke Sevastopolj i gradskih četvrti Balaklava, Hersones. Pomorski promet, uključujući putničke trajekte, obustavljen je na nekoliko sati rano u nedjelju, objavile su gradske prometne vlasti.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Iz Ukrajine nije bilo izravnih komentara o napadu na Sevastopolj, luku na Krimskom poluotoku, koju je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže protuofenzivi Kijeva./HMS/

more recommended stories