Published On: Čet, lis 4th, 2018

Uhićen najtraženiji francuski bjegunac, skrivao se pod burkom

 

Najtraženiji francuski bjegunac Redoine Faid uhićen je jučer nakon što ga je policija locirala prisluškivanjem telefona. Tužitelji su objavili da se Faid uspješno skrivao otkako je pobjegao iz zatvora – koristeći burku.

Naime, 46-godišnjak je pobjegao iz zatvora 1. srpnja, a tri mjeseca kasnije lociran je u kompleksu stanova.

Vraćen je u zatvor gdje će nastaviti služiti 25-godišnju kaznu koja mu je izrečena nakon što je u pljački, koju je isplanirao i vodio, 2010. godine ubijena policajka.

Skrivao se pod burkom

Tužitelj je otkrio da je policija pratila mobitele članova bande koji su pomagali Faidu u bijegu iz zatvora te da su tom metodom došli do mlade žene u mjestu u kojemu je Faid odrastao. Počeli su je pratiti, a ovog vikenda su uočili kako je u svoj automobil pustila osobu obučenu u burku, čija je figura dala naslutiti da bi se moglo raditi o muškarcu.

Ta osoba je uočena i kasno sinoć kada je izašla iz automobila mlade žene i uputila se u njezin stan. Potom je za njima došla još jedna osoba, koja je također nosila burku. Policija je tada posumnjala da su osobe u burkama bjegunac Faid i njegov brat Rashid.

Stoga su jutros u 4:20 sati upali u stan u kojem su pronašli dvojicu braće te još dvije osobe. Bjegunac Faid je spavao s uzijem pokraj sebe.

BBC piše da je Faid u Francuskoj postao svojevrsna poznata ličnost unatoč zločinima koje je počinio, prenosi Index.hr. 1990-ih vodio je bandu koja se bavila oružanim pljačkama i iznudama, a rekao je da je njegov životni stil inspirirao Hollywood, posebice film Lice s ožiljkom, Ala Pacina.

Dva puta bježao iz zatvora

U jednoj pljački 1997. godine on i njegova banda koristili su hokejaške maske kao banda Roberta de Nira u filmu Vrućina, a jednom je redatelju filma rekao kako mu je on bio tehnički savjetnik u toj pljački te da je film pogledao stotine puta.

2009. godine je izdao knjigu u kojoj je opisao svoje mlade dane na francuskim ulicama, zbog čega su ga francuski policajci nazvali Pisac.

2010. godine njegova je banda pljačkala kombi zaštitarske tvrtke koja je prevozila novac. U pljački su ubili policajku, a Faid je završio u zatvoru osuđen na 18 godina zatvora. Pobjegao je 2013. godine kada je zarobio četiri čuvara i raznio vrata zatvora dinamitom. Tada je bježao šest tjedana prije nego što je uhićen.

Nakon uhićenja osuđen je na još 10 godina zatvora zbog pokušaja bijega. Tada je bio osuđen i na 18 godina zatvora zbog ubojstva policajke za vrijeme pljačke, na što se žalio, a sud je u žalbi kaznu povećao na 25 godina zatvora.

Kako javlja BBC, njegovo opetovano bježanje iz zatvora pokazalo se sramotnim za ministricu policije Nicole Belloubet, koja je obećala da se to više neće ponoviti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare