Published On: Mon, Jul 10th, 2017

UGLEDNI INVESTITORI U HRVATSKOJ: Hillary Clinton preuzela NOVU TV

United Group, telekomunikacijska i medijska grupa kojoj su vlasnici američke investicijske kompanije KKR i EBRD-a, preuzet će od tvrtke Central European Media Enterprises (CME) slovenski i hrvatski medijski portfelj.

Portfelj, između ostalih, uključuje i hrvatsku Novu TV. Inače sama grupa je vlasnik i N1 televizije. Osim Nove, preuzete su i Doma TV, POP TV i Kanal A uz još neke kablovske kanale. Transakcija još treba pridobiti regulatorna odobrenja.

Dva milijuna PayTV korisnika u regiji

United Group najavljuje investicije u kupljene televizijske kanale kako bi povećala njihove produkcijske sposobnosti i proširila doseg izvan njihovih lokalnih tržišta.

Inače, ova je kompanija vlasnica regionalnih operatera SBB i Telemach i procjenjuje se da ima oko dva milijuna PayTV korisnika u zemljama bivše Jugoslavije, javlja Seebiz.

U priopćenju KKR-a navodi se da portfelj koji preuzimaju uključuje vodeće televizijske kanale u Sloveniji i Hrvatskoj, kao dvama gospodarstvima u kojima se od 2016. do 2018. godine očekuje rast BDP-a veći od 2 posto.

Uložio više od 8 milijardi dolara

Kako kažu, United Group će uložiti u te kanale kako bi dodatno izgradio njihove lokalne proizvodne kapacitete i proširio njihov doseg izvan lokalnih tržišta, izjednačavajući regionalni i internacionalni dojam.

Inače, KKR je uložio više od 8 milijardi dolara u telekomunikacijske, medijske i digitalne sektore na globalnoj razini te ima posebnu stručnost u poticanju tvrtki u rastu i razvoju, posebno u digitalno vrijeme.

Od 1996. KKR je uložio u 58 tvrtki diljem europskih sektora te je na 31. ožujka 2017. imao više od 20 milijardi dolara investiranog dugoročnog kapitala.

“KKR ima čvrstu listu medija i telekomunikacijskih tvrtki koje je podržao kako bi rasli u sadašnjem digitalnom ekosustavu. Ulaganjem u kvalitetni lokalni i međunarodni sadržaj, podržat ćemo timove United Groupa da nastave s ponudom različitih i atraktivnih sadržaja svim kupcima u regiji. KKR, EBRD i United Group blisko će surađivati sa svim nadležnim tijelima kako bi osigurali glatku tranziciju u skladu s europskim standardima”, poručio je Jean-Pierre Saad, direktor u KKR-u, u priopćenju./HMS/