Published On: Sub, velj 1st, 2014

UFO ŽELJKO: Komšić o normalnostima i abnormalnim pojavama

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda izabran bošnjačkim nametom, bez selameta,  Željko Komšić kazao je kako će se o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini ozbiljnije razgovarati tek u 2015.godini.

“Koliko vidim sve ovo što se do sad radilo je propalo, tu nema dogovora, jer cijela priča je od samog početka bila pogrešno postavljena”, kazao je Komšić u Gradačcu, gdje je održana javna tribina njegove Demokratske fronte. Iako se ovaj političar godinama okoristio nedemokratskim metodama preglasavanja vlastitog naroda, ismijavajući pri tome konsocijacijski ustav unutar entiteta u kojem živi država mu je ipak dozvolila da stranku nazove demokratskom.

Dodao je da odgovor na pitanje zbog čega se to dogodilo, mogu dati oni koji su u tim razgovorima sudjelovali.

“Od presude Sejdić- Finci, došlo se do slučaja Komšić, do hrvatskog pitanja, a nije se rješavalo ono što je bila dužnost rješavati, tj. presudu suda u Strasbourgu, nego se bavilo sasvim drugim pitanjima. Naravno da se onda sve to zapetljalo i nisu se pronašli očekivani odgovori”, kazao je Komšić.  I u ovoj rečenici se vidi sva nelegitimnost i nereprezentativnost ovog sarajevskog geliptera. On, koji je je kao hrvatski član Predsjedništva, bijesni na činjenicu da se Sejdić-Finci case, vratio kao bumerang nacionalističkom projektu u koji je unovačen, te da se putem Sejdić-Fincija otvara i hrvatsko pitanje. Naime , Europljani su shvatili da se od Hrvata u BIH ne može tražiti da revidiraju izborni zakon na način da će popraviti diskirminaciju pripadnika nekonstitutivnih naroda u BIH a da o vlastitoj kolektivnoj diskriminiranosti neće ni progovoriti. Zato je Lagumdžija reagirao kako je reagira. Europski standardi ko fol mogu, no kada EU traži poštivanje kolektivnih prava i obveza koji iz njih proizilaze veliki demokrati i socdemokrati preko noći postaju nacionalisti. Kao npr . u slučaju Orić. Gdje jasno SDP staje iza tog sarajevskog sitnog kriminalca , predstavljajući se kao notorna bošnjačka stranka. Čudno je da još Komšić nije stao.

Istaknuo je da se presuda Sejdić-Finci vrlo jednostavno može implementirati u Ustav BiH ako ima dobre volje na svim stranama.

“Jedino normalno rješenje je da država BiH ima jednog predsjednika, kojega kao i u svim drugim zemljama, bira parlament i on ne bi imao iste nadležnosti kao što sada ima Predsjedništvo. Te nadležnosti bi se prenijele na Vijeće ministara i predsjednik bi bio predsjednik države a ne etničke skupine”, naglasio je Komšić.

Kazao je da bi se u Dom naroda uveo četvrti klub, onih koji nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci a koji bi imali isti broj članova kao ovi prethodni i koji bi se na isti način birali i imali iste nadležnosti.

“Time bi zadovoljili presudu Sejdić-Finci, jer bi oni koji nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili članovi predsjedništva, a također u Domu naroda bi ostvarili ravnopravnost”, smatra Komšić.

Upitan što misli o preustroju Federacije BiH i smanjenju broja županija, Komšić je kazao da bi to moglo dovesti do mnogih nesuglasica s neizvjesnim ishodom .

“Ako pristanete da pravo naroda ograničavate na jedan teritorij, vi ste pristali na podjelu zemlje. Sutra ćete početi praviti izborne jedinice u kojoj će glasovati Bošnjaci za Bošnjake, Srbi za Srbe, Hrvati za Hrvate i tko zna na čemu bi to završilo”, dodao je Komšić.

“Svaka priča o granicama i podjelama u ovoj zemlji je opasna priča, u koju smo se uvjerili. Svaki put kad se dirne u tu temu dođe do neke gužve. Zašto uopće ići u tom pravcu i stvaranju nekih novih jedinica a ne znamo što da radimo i s ovim postojećim”, zaključio je Komšić.