UBOJICA SE UVIJEK VRAĆA NA MJESTO ZLOČINA: Njemačka šalje svoje vojnike u BiH, pridružit će se EUFOR-u

NJEMAČKA će do kraja kolovoza poslati u BiH svoj kontingent vojnika koji će se pridružiti mirovnim snagama Europske unije u toj zemlji koje tamo djeluju u sastavu operacije Althea, potvrđeno je danas iz zapovjedništva EUFOR-a u Sarajevu.

Plan njemačkog kancelara Olafa Scholza da osigura pojačanje za EUFOR dok u BiH rastu političke napetosti u srpnju odobrio je Bundestag. Za sada će u BiH biti upućeno 50 pripadnika Bundeswehra i njihovo raspoređivanje počinje od sredine mjeseca.

Dodik: Ovo je zastrašivanje građana Republike Srpske

Njemački časnici i vojnici djelovat će u glavnom stožeru EUFOR-a, na čijem je čelu austrijski general Anton Wessely. Bit će i u sastavu promatračkih timova raspoređenih diljem zemlje.

Njemačka šalje svoje vojnike u BiH unatoč protivljenju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Nakon što je Bundestag podržao takav plan, Dodik je izjavio kako je to “u funkciji zastrašivanja građana Republike Srpske”.

U sastavu EUFOR-a, koji je 2004. godine zamijenio mirovne snage koje je predvodio NATO (SFOR), trenutačno je oko 1100 vojnika iz 19 država s mandatom nadziranja poštivanja vojnih odredbi Daytonskog sporazuma i reagiranja u slučaju sigurnosnih ugroza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija bi mogla blokirati nastavak misije

Mandat EUFOR-a svake godine mora produžiti Vijeće sigurnosti UN-a, no sada se nagađa kako bi Rusija ove jeseni mogla iskoristiti pravo veta i blokirati nastavak te misije.

Predsjedatelj Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, tijekom posjeta Sarajevu u srpnju potvrdio je kako Savez neće dopustiti nikakav sigurnosni vakuum u BiH te trenutačno razmatra opcije koje su na raspolaganju posegne li Rusija za vetom kada se bude odlučivalo o produženju mandata EUFOR-a.

“Puno je diskusija i razmatraju se opcije”, kazao je tada Bauer.

more recommended stories