Published On: Sri, stu 26th, 2014

U završnoj fazi pregovori o nastavku izgradnje koridora Vc

Pregovori s privatnim partnerima o nastavku izgradnje koridora “Vc” kroz Republiku Srpsku u završnoj su fazi kako bi u proljeće počela eksproprijacija zemljišta, nakon čega bi tijekom godine mogla biti ugovorena izgradnja prve dionice autoputa Doboj – Vukosavlje, izjavio je jučer u Doboju direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić.

Topić je rekao da će izgradnja autoceste od Doboja do Vukosavlja u dužini od oko 46 kilometara biti ugovarana u fazama.

– Prva faza obuhvatit će nastavak radova na mostu preko rijeke Bosne u Johovcu, izgradnju petlje u Toviri te krakova prema jugu, odnosno Doboja i na sjever prema Podnovlju, istaknuo je Topić.

Prema njegovim riječima, u drugoj fazi bilo bi rješavano pitanje dionice od Podnovlja prema sjeveru do Vukosavlja, te spoj koji se već gradi od Odžaka prema Svilaju.

– Most koji je u sklopu autoceste Banja Luka – Doboj već je prešao na drugu stranu rijeke Bosne i do kraja sljedeće godine treba biti završen, rekao je Topić tijekom prezentacije “Nacrta glavnog projekta povezivanja autoceste Banja Luka – Doboj i autoceste na koridoru “Vc”, interregionalno čvorište u Doboju – aspekt zaštite od poplava”.

On je naveo da se, u okviru faze izrade glavnog projekta interregionalnog čvorišta u Toviri, s posebnom pozornošću pristupilo projektiranju regulacije lokalnih vodotoka Lukavice i Grapske s ciljem zaštite od plavljenja poljoprivrednog zemljišta i dobojskih naselja Tovira, Vasiljevići i Bušletić.

Projektant Nacrta Zoran Trobok iz sarajevske tvrtke “TZI inženjering” rekao je da će biti zadovoljeni svi predviđeni propisi koji reguliraju ovu oblast, što će naknadno analizirati “Voda Srpske”.

On je rekao da je ulazak u područje petlje u tri razine.

– Bez eksproprijacije zemljišta omogućeni su prilazi i pristupi parcelama unutar područja petlje, osim same osnove autoceste, naveo je Trobok.

Predstavnici tri dobojske mjesne zajednice Grapska Gornja i Donja, te Bušletić, izrazili su bojazan da predviđeni objekti na autocesti koji trebaju spriječiti plavljenje njihovih naselja i poljoprivrednog zemljišta, nisu kvalitetno projektirani.

Blagoje Josipović i Branko Joksimović smatraju da s obzirom na specifičnosti bujičnih potoka Lukavice i Grapske, projektanti moraju odraditi korekcije kada je riječ o nasipima, vodopropustima i drugim objektima.

Prezentaciji Nacrta projekta nazočili su i predstavnici Ministarstva prometa i veza Republike Srpske, Javne ustanove “Vode Srpske”, koordinator za provođenje projekta “Autoceste na koridoru Vc kroz BiH”, Namik Kupusović i drugi.

ABC Portal

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare