Published On: Ned, tra 8th, 2012

U Zagrebu najveće okupljanje ekstremne desnice od Drugog svjetskog rata

Neonacisti iz cijele Europe planiraju organizirati okupljanje i mimohod u centru Zagreba, a doznaje se kako bi domaćin skupa trebala biti Matica hrvatska. Ukoliko se zaista ostvari ovo bi trebalo biti najveće okupljanje fašista u Hrvatskoj od kraja Drugog svjetskog rata

Građani u velikom broju izražavaju nezadovoljstvo najavljenim okupljanjem europskih neonacista u Zagrebu. Dio protivnika tog skupa okupio se u grupi naziva Crvena akcija, na čijim je stranicama opisano kako se radi o najvećem okupljanju fašista u Hrvatskoj od kraja Drugog svjetskog rata.

Doznaje se kako međunarodno okupljanje nacionalista organizira Hrvatska čista stranka prava, i to u Velikoj dvorani Matice hrvatske. Nacionalisti tako namjeravaju održati konferenciju, ali i mimohod kroz centar Zagreba.

Među sudionicima bi trebala biti i Nacionaldemokratska stranka Njemačke, legalni organ njemačkog nacističkog pokreta i stranka, zatim mađarska stranka Jobbik, koja osim progona Roma i drugih manjima zagovara i mađarsku okupaciju susjednih zemalja uključujući i više od pola Hrvatske, te francuska Nacionalna fronta koja otvoreno negira Holokaust i brani kvislinški višijevski režim.

”Ova bagra simpatizera Hitlera, zajedno s drugim manjim grupama čiji je dolazak najavljen, predstavlja najveće okupljanje fašista u nekom hrvatskom gradu od kraja Drugog svjetskog rata. Iako se reklamiraju kao ‘nacionalističke’ stranke koje tobože prosvjeduju za generale, čak i letimičan pogled jasno pokazuje kako je riječ o obožavateljima fašističkih zločinaca iz povijesti i ‘legalnim krilima’ pokreta izravno odgovornih za fašističke zločine danas. Ne želimo naciste u svom gradu! Ne dajmo prostora fašističkim zločincima!”, poručili su iz Crvene akcije.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare