Published On: Fri, Oct 16th, 2015

U TRNOVU NIČE GRAD VEĆI OD SARAJEVA: Bin Sultan gradi uz Božju pomoć naselje od 4,3 milijarde KM

SARAJEVO – Potpisivanje Finalnog ugovora o realizaciji projekta Prvog integriranog turističkog grada “Buroj Ozone” u Trnovu, čija je početna investicijska vrijednost oko milijardu dolara, upriličeno je danas u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Finalni ugovor potpisali su načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, izvršni direktor tvrtke “Buroj Property Development” Ismail Ahmed bin Sultan i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

“Ovaj projekt je projekt mog života i nadam se da ću ga uz Božju pomoć u roku realizirati. U BiH nismo došli samo da investiramo i zaradimo, nego da učestvoje partnerski u nastojanju da to partnerstvo potrajati”, kazao je Ismail Ahmed, te zahvalio svima koji su pomogli u projektu.

Izrazio je nadu da će u budućnosti BiH biti svjetionik čitavom svijetu, svjetionik progresa, prosperiteta i stabilnosti, sa željom da Sarajevo bude mjesto koje će se natjecati s ostalim svjetskim destinacijama.

Prvi Integrirani turistički grad “Buroj Ozone” biće izgrađen na ukupnoj površini od oko 137 hektara na lokalitetu “Sportsko rekreacioni centar Bjelašnica-Donja Grkarica-Prečko Polje-Kolijevka”. Riječ je o području igmanske katastarske općine Dejčići u općini Trnovo.

Načelnik Berilo je naveo da je potpisivanje finalnog ugovora početak novog vremena za Kanton Sarajevo, ali i BiH, te da će općina Trnovo ovim projektom od nerazvijene općine postati najrazvijenija sredina u BiH.

I premijer Konaković je ukazao na važnost privlačenja investitora u BiH, ocjenjujući da naša zemlja ima pravi ambijent za investiranje, što pokazuju i ovakvi projekti koji motiviraju da se još više radi u tom pravcu.

Projektom je predviđena gradnja sadržaja poslovnog, stambenog, rekreacijskog, sportskog i kulturnog karaktera, uključujući i hortikulturu, sadržaje komunalne i društvene infrastrukture, te banju “Buroj ozon”.

Ukupna vrijednost investicije predviđene urbanističkim planom i izvedbenim projektom procjenjuje se na oko 4,3 milijarde KM, što je do sada najveća pojedinačna strana investicija u jugoistočnoj Europi.

(NN / fokus.ba)