Published On: Pon, svi 1st, 2017

U tijeku disciplinski postupak protiv veleposlanice BiH u Nizozemskoj

Hoće li veleposlanica BiH u Nizozemskoj Mirsada Čolaković odgovarati disciplinski i kazneno, zbog „afere pismo“ bit će poznato za mjesec dana – saznaje „EuroBlic“.

Kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova BiH, disciplinski postupak protiv Čolakovićeve, koji je prije mjesec dana pokrenuo ministar Igor Crnadak – još traje.

On je pokrenuo disciplinski postupak protiv Čolakovićeve jer je odbila da njegovo pismo u vezi sa revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije, proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Nakon okončanja postupka unutar MIP, u ovaj slučaj uključit će se i Ministarstvo sigurnosti BiH, ali zbog otvaranja pisma Međunarodnog suda pravde u Hagu predsjedatelju Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, za šta se opet sumnjiče članovi ovog veleposlanstva.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da još traju određene provjere u vezi sa dešavanjima u Veleposlanstvu BiH u Nizozemskoj, zbog čega ne može ništa da komentira. Ipak, ocjenjujući cjelokupnu situaciju oko ovog slučaja, Mektić je rekao kako svatko vaninstitucionalno djelovanje predstavlja najjači udar na državu.

– Ako ne stanemo u kraj vaninstitucionalnom djelovanju, mi direktno razaramo državu, pravni poredak i ustavno uređenje. Ako rušite ključne državne institucije i rješavati određene stvari izvan njih, onda zapravo rušite sistem i ustavno uređenje i to je najpogubnije – kaže Mektić.

On dodaje da je ključni problem u svemu i inertnost pravosuđa BiH i njihovo izbjegavanje da djeluju u okviru svojih nadležnosti na utvrđivanju odgovornosti svih onih koji rade vaninstitucionalno.

– Naravno da je osim disciplinske, potrebno utvrđivanje i kaznene odgovornosti. Svaka iole normalna, pravna i demokratska država je najosetljivija na povrede njenog integriteta. Tu bi trebalo da budemo najsenzibilniji jer ako djelujete mimo institucija, direktno se udarili i ugrozili demokraciju kao osnovni princip civiliziranog društva – ističe Mektić.

Za razliku od slučaja Veleposlanstvo BiH u Nizozemskoj, gdje se idućih dana očekuje epilog u slučaju tajnika Ministarstva obrane BiH nije ništa poznato. Naime, tajnik je zloupotrebio ovlaštenja koja su mu ministarka i zamjenici prenijeli za vrijeme uskršnjih praznika, te je u Predsjedništvo BiH poslao dopis kojim od njih traži suglasnost kako bi predsjednik RS Milorad Dodik mogao da se obrati vojnicima OS BiH na proslavi Dana VRS.

Dva dana nakon njegovog poteza, Ministarstvo obrane je povuklo dopis, ali nije priopćilo hoće li on odgovarati.

Zloupotrebe

Prema neslužbenim saznanjima „EuroBlica“, dosadašnje informacije iz istrage ukazuju na to da je i prilikom otvaranja Ivanićevog pisma i ne proslijeđivanja Crnatkovog Sudu u Hagu bilo zloupotreba i prekoračena ovlaštenja. Zbog toga je izvjesno da bi nadležni u Veleposlanstvu mogli i da kazneno odgovaraju, prenosi Večernji list