U stravičnoj oluji u SAD-u stradalo pet osoba porijeklom iz BiH, među kojima četvero djece

U seriji tornada koji su pogodili Kentucky u SAD-u poginulo je najmanje 100 ljudi, a strahote nepogode pretrpjeli su i stanovnici ove savezne američke države koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, generalni konzulat u Chicagu je zaprimio neslužbene informacije da među nestalim osobama ima i osoba porijeklom iz BiH.

Pretpostavlja se da je riječ o dvije obitelji, međutim nepoznato je li riječ o bh. državljanima ili osobama koje su porijeklom iz BiH. Sve detaljnije informacije se provjeravaju, kazali su iz ministarstva.

Kako saznaje sarajevski portal Klix, u dijelu Kentuckyja gdje živi i bh. zajednica , smrtno je stradalo pet osoba porijeklom iz BiH.

“Među žrtvama je pet članova obitelji Bešić. Riječ je o odrasloj ženskoj osobi, kao i o četvero maloljetnika koji su djeca od dva brata. Najstarije dijete je imalo osam, a najmlađe pet mjeseci”, kazao je izvor ovog portala.

Tornado je napravio i veliku materijalnu štetu, a uništena je tvornica jednog bh. biznismena.

Riječ je o jednoj od tvornica koja se bavi preradom dijelova za automobilsku industriju, a koju je tornado u potpunosti uništio. Prema procjenama, šteta na tvornici iznosi više od 15 milijuna dolara, a ukupna šteta koja je nastala nakon jedne od najgorih serija tornada će se zbrajati u milijardama dolara.

Iz Kentuckyja poručuju da će se materijalna šteta nadoknaditi, ali da su ljudske žrtve su nenadoknadive.

Snažni vjetrovi su uništavali sve pred sobom, domove, poslovne i druge objekte. Poginulo je više od 100 ljudi, a veliki broj osoba se vodi kao nestale.

U Kentuckyju ima i povrijeđenih osoba koje su smještene u bolnicu na liječenje.

Snažna tornada, za koje meteorolozi kažu da su neobična za hladnije mjesece napravila su i ogromnu materijalnu štetu./HMS/