U Splitu suđenje za zločine na području Hercegovine

Suradnjom Tužiteljstva BiH i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) tri osobe u Splitu optužene su za ratne zločine počinjene u BiH.

Protiv ovih osoba Tužiteljstvo BiH nije moglo pokrenuti kazneni postupak jer žive u Hrvatskoj. Tijekom ove godine optužilo ih je Županijsko odvjetništvo u Splitu, ali službeno BIRN nije mogao saznati identitet ovih osoba.

Prema dostupnim podacima, optuženi su Marinko Marić i Željko Rodin, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima se na teret stavlja zlostavljanje civila u hercegovačkim logorima ‘Gabela’, ‘Silos’, i ‘Dretelj’. Identitet trećeg optuženog još nije poznat. Suđenje optuženima još nije počelo, priopćeno je BIRN-u iz splitskog Županijskog odvjetništva.

Tužiteljstvo BiH je već 2006. optužilo Marića za ratne zločine, a Rodina 2012. godine. Zbog njihove nedostupnosti, a i nemogućnosti da Hrvatska izruči svoje državljane Bosni i Hercegovini, suđenje nije počelo. Veliki broj osumnjičenih za ratne zločine pobjegao je u Hrvatsku kako bi izbjegli kazneni postupak.

Kako bi takve osobe završile na sudu, Tužiteljstvo BiH i DORH dogovorili su suradnju. Dokaze razmjenjuju na osnovu Protokola o suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, potpisanog u ljeto 2013. godine. Nakon potpisivanja Protokola, Tužiteljstvo BiH je priopćilo da radi ‘na većem broju predmeta koji se sada ne mogu procesuirati, jer se osumnjičeni nalaze u Hrvatskoj i imaju državljanstvo ove zemlje’.

Do kraja prošle godine, Tužiteljstvo BiH je dostavilo DORH-u dokaze protiv pet osoba. Iz DORH-a priopćavaju da se dokazi protiv dviju osoba još razmatraju. Obrazložili su kako u ovoj fazi postupka ne mogu reći o kome se radi, ‘poštujući presumpciju nevinosti’. U Tužiteljstvu BiH nisu htjeli otkriti planiraju li proslijediti još dokaza protiv drugih osoba.

Ove dvije institucije su mogle, ali nisu surađivale na osnovu drugih propisa koji su postojali između BiH i Hrvatske. Glavni tužitelji krovnih tužiteljstava BiH i Hrvatske protokol su ocijenili efikasnijim načinom dovođenja na sud onih koji to izbjegavaju koristeći se dvojnim državljanstvima.

Pored državnog, sa hrvatskim pravosuđem mimo protokola surađuju pojedina tužiteljstva iz Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS). Tako je prošle godine Okružno tužiteljstvo Doboj dostavilo dokaze za deset osoba, a koje su optuživali od 2008. godine. Iz dobojskog tužiteljstva nisu odgovorili o kome se radi, dok iz DORH-a kažu da su dokazi još na razmatranju.

Na osnovu suradnje, također mimo protokola, u Hrvatskoj je u toku suđenje za zločine u Velikoj Kladuši počinjene 1994. godine. Sudi se Ćazimu Behriću, nekadašnjem upravniku logora ‘Drmaljevo’ u Velikoj Kladuši. Behrića je optužilo Tužiteljstvo Unsko-sanske županije (USŽ). Suđenje nije moglo početi pred bihaćkim sudom jer se on nalazi u Hrvatskoj, pa su dokazi proslijeđeni istražnim organima te države. Uhićen je u Rijeci u ljeto prošle godine, a prije dva mjeseca je počelo suđenje, naveo je BIRN.

 

more recommended stories