U Sloveniji pooštrene mjere, sve više građana želi se cijepiti

VLADINA odluka po kojoj je od danas u Sloveniji za rad, kupovinu, vožnju javnim prijevozom i niz drugih uobičajenih aktivnosti potrebno imati covid-potvrde povećala je interes građana za cijepljenje. Kako javljaju slovenski mediji, pozivajući se na podatke s mjesta za cijepljenje, jučer je cijepljeno oko 7 tisuća ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog prosjeka zadnjih tjedana.

Najviše ih se željelo cijepiti cjepivom Johnson & Johnson, jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim je mjestima u Ljubljani interes za cijepljenje bio takav da su neke koji su došli morali naručiti za sljedeći dan.

Zaoštravanje mjera i uvođenje PCT uvjeta (preboljeli, cijepljeni, testirani) za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prijevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne djelatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Janša: Nije bilo alternative

Premijer Janez Janša izjavio je da su mjere pooštrene kako bi se izbjeglo ponovno zatvaranje te da alternative nije bilo.

Oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli koronavirus, još uvijek svoj zdravstveni status glede zaraze mogu dokazivati negativnim testom. Vlada je, međutim, najavila da će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, uvjeti zaoštravati te će bez ikakvih ograničenja biti samo oni koji su cijepljeni ili već bili zaraženi i stekli imunitet, a i u radnim sredinama necijepljeni će se morati testirati dva puta tjedno.

Zaoštravanje po kojem bi bez ograničenja za rad i aktivnosti bili samo cijepljeni i oni koji su preboljeli covid (PC) uvelo bi se najprije za uzor drugima u državnu upravu, a sve s ciljem da se što prije cijepi većina stanovništva, osobito rizičnija skupina starijih od 50 godina. Jednu dozu cjepiva u Sloveniji je do sada dobilo 49 posto populacije, a sve potrebne doze 44 posto, što je za suzbijanje opasnije i zaraznije, delta varijante premalo, ocjenjuje se.

Zbog brzog povećanja novozaraženih Slovenija je od jučer, po ocjeni Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), u tamnocrvenoj fazi razvoja epidemije s 14-dnevnom incidencijom od 502 slučaja zaraze. Zabilježeno je skoro 1400 novozaraženih, svaki četvrti test bio je pozitivan, a tri su oboljela preminula. U bolnicama su na covid-odjelima 333 oboljela, dok ih je prije tjedan dana bilo 229.

more recommended stories