U izdanju Centra za napredne studije (CNS) iz Sarajeva ovih dana će biti odštampana knjiga „Sistemski potres i borba za svjetski poredak“ autora prof. dr. Ahmeta Dautoglua, bivšeg premijera i šefa diplomatije Republike Turske.

Knjigu je priredio prof. dr. Emir Hadžikadunić, ekspert za međunarodne odnose i vanjskopolitički analitičar, koji će javnosti ponuditi stručni sažetak knjige čovjeka koji se smatra kreatorom vanjske politike moderne Republike Turske, a posebno njezine “strategijske dubine”.

“Kao student sam slušao njegova predavanja sa velikim zanimanjem prije skoro tri decenije. Danas mi je pripala posebna čast da priredim analitički sažetak i kritiku knjige, Sistemski potres i borba za svjetski poredak, autora Ahmeta Dautoglua, profesora, bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg premijera Turske. Rad je namijenjen stručnoj javnosti iz oblasti geopolitike, ali može biti od velike koristiti za lokalnu ili regionalnu javnost koja želi najbolji mogući uvid u geopolitičku trusnost Bosne i Hercegovine i Balkana. Uskoro u štampi na 90-ak stranica prikaz na našem jeziku u izdanju CNS-a”, naveo je Hadžikadunić.

Emir Hadžikadunić je doktorirao u oblasti međunarodnih odnosa, magistrirao Ljudska prava i demokratiju u okviru regionalnog interdisciplinarnog programa Univerziteta u Sarajevu/ Univerziteta u Bolonji, a diplomirao je Komunikologiju na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Kuala Lumpuru. Napisao knjige Od Dejtona do Brisela (2005) i Zašto Iran (2013). Obnašao dužnost ambasadora BiH u Iranu i Maleziji. Angažiran je na SSST-u.