U SAD upucana tri palestinska studenta

Trojica palestinskih studenata u SAD ustreljena su u Barlingtonu u saveznoj državi Vermont, navodi njihova bivša škola sa Zapadne obale.

U Facebook objavi škole Prijatelji Ramale (Ramallah Friends) piše da su trojica njihovih bivših učenika ustreljena u blizini kampusa sveučilišta u Vermontu. Riječ je o Hišamu Avartaniju sa sveučilišta Braun na Roud Ajlandu, Kinanu Abdelu Hamidu s koledža Haverford u Pensilvaniji i Tahsinu Ahmedu s koledža Triniti u Konektikatu.

Iz škole kažu da su svi preživjeli, ali su zadobili različite stupnjeve ozlijeda.

„Njima i njihovim obiteljima šaljemo svoje molitve kako bi se u potpunosti oporavili, posebno s obzirom na ozbiljnost ozlijeda. Hišam je upucan u leđa, Tahsin u grudi, a Kinan je zadobio manje ozlijede“, piše u objavi na Facebooku.

Barlingtonska policija objavila je u subotu kasno uvečer da je iste večeri oko 18.30 po lokalnom vremenu pozvana zbog pucnjave, kao i da je pronašla dvije ozlijeđene osobe na jednom mjestu, u blizini kampusa, a treću nedaleko od njih.

Policija nije objavila identitet počinitelja.

Pucnjava se dogodila u jeku porasta islamofobije i antisemitizma u SAD, uključujući fizičko i internetsko nasilje, otkad je eskalirao konflikt između Izraela i Hamasa 7. listopada.

Studenti su govorili arapski i nosili tradicionalnu palestinsku maramu kefiju, potvrdilo je palestinsko ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući američke vlasti da procesuiraju odgovorne.

Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije (ADC), koji djeluje u SAD, pozvao je državu i državno tužiteljstvo da kvalificira pucnjavu kao zločin iz mržnje, izjavili su.