Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

U RALJE ERDOGANU: Hrvatska izručuje azilanta Švicarske, prijeti mu mučenje i smrt

Must Read

Županijski sud u Vukovaru odlučio je izručiti Turskoj Kurda Nurettina Orala, koji već 13 godina u Švicarskoj ima politički azil, posao i obitelj, točnije suprugu i djecu od 5 i 7 godina. Švicarski SRFizvještava kako ga u Turskoj čeka presuda od 20 godina zatvora, što u političkoj atmosferi pod željeznom rukom Recepa Tayyipa Erdogana može značiti i mučenjenje i smrt. Nurettin Oral putovao je ljetos iz Švicarske na vjenčanje kada ga je hrvatska policija uhitila na graničnom prijelazu temeljem tjeralice, odnosno optužbi da se 1999. borio za Kurdsku radničku stranku PKK u Iraku.

Ta je stranka proglašena za terorističku organizaciju u Turskoj, ali ne i u Švicarskoj gdje je Oralu odobren azil i gdje već 13 godina živi sa svojom obitelji, s djecom od 5 i 7 godina. Oral je, naime, proveo više od tri godine u iračkom zatvoru. Pušten je 2002. godine te se domogao Europe, da bi mu Švicarska priznala status izbjeglice 2005. godine. Ovu je činjenicu hrvatski Vrhovni sud, a zatim i Županijski sud u Vukovaru prilikom ponovljenog odlučivanja o izručenju – potpuno ignorirao.

Turska njegovo izručenje traži temeljem kaznenog djela s nazivom prikladnim za politički progon, ali bez osnove u hrvatskim zakonima – “povreda nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta”. Kazna za djela za koja ga tereti Turska je pogoršani doživotni zatvor i oduzimanje građanskih prava. Stavlja mu se na teret nešto što je navodno počinio na teritoriju druge države, u vrijeme – turskog napada na Irak. Pritom, kako navodi njegova obrana, izručenik uopće nije sudjelovao ni na koji način niti u obrani niti u napadu, već su ga zarobili pripadnici Pešmerga, odnosno članovi politički konkurentske Demokratske Partije Kurdistana – DPK.

“Turske oružane snage provodile su ex teritorijalnu operaciju podržanu iz zraka na terorističke kampove na području sjevernog Iraka. Tijekom tih operacija deset pripadnika turskih oružanih snaga je ubijeno, a šest je ranjeno u oružanom sukobu protiv terorističke organizacije. Subjekt je sudjelovao u tom oružanom sukobu kao terorist”, opisuje Županijski sud u svojoj odluci o izručenju od 17. listopada. Ove navode obrana pobija tvrdnjama da se Oral zatekao u Iraku isključivo zbog međustranačkog obračuna, a nikako kao akter oružanog sukoba.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -