Published On: Ned, ruj 9th, 2018

U naselju Kandija kod Bugojna otkriven spomenik poginulim Hrvatima

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO-HB Bugojno Miroslav Zelić otkrili su danas u naselju Kandija spomenik svim Hrvatima iz te općine, koji su poginuli u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u Domovinskom ratu.

– Sva mjesta stradanja ljudi koji su dali najviše što su imali, a to je život, iz ljubavi prema svom domu, domovini i narodu, zaslužuju da ih obilježimo spomenicima, koji će podsjećati na njihovu žrtvu, hrabrost i doprinos u tome da bi mi bili u miru – kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Naglasio je da su svi spomenici kojima se želi sačuvati uspomena i sjećanja na poginule „opomena da se problemi moraju rješavati mirnim putem“.

– Oni su, također, opomena da nikada ne dođemo u situaciju da ponovo neko mora život dati da bi branio život u svom domu, da bi odbranio svoj narod, i mogućnost da živi normalno na ovim prostorima – istaknuo je.

Otkrivanjem i posvetom spomenika u Kandiji, Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO-HB Bugojno okončala je još jedan značajan projekt iz plana svojih aktivnosti.

– Našlo se i sredstava, a i snage i volje da se 25 godina nakon stradanja Hrvata otkrije ovo spomen-obilježje, zahvaljujući dobrim ljudima koji su prepoznali ovaj naš projekt i dali nam potporu da ga privredemo kraju – kazao je predstavnik te udruge i predsjednik bugojanske HVIDRA-e Miroslav Zelić.

Dodaje da je u okviru projekta u neposrednoj blizini spomen-obilježja izgrađena i kapelica, čije će se posvećenje obaviti u narednom periodu.

-Na ovaj način, mi se sjećamo svih onih koji su tragično stradali u proteklim ratovima, i poručujemo da želimo da se ovo nikada nikome i nigdje ne ponovi. Stradalima odajemo počast i kažemo da nisu zaboravljeni, i da nisu uzalud dali svoje živote – zaključio je Zelić, donosi Fena.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare