Published On: Pon, lip 27th, 2016

U NAJNOVIJEM IZVJEŠTAJU SOA-e SPOMINJU SE I DEČKI IZ BOSNE: Oni s bradom da, i kratkim hlačicama, koji putuju turistički u Siriju

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je javno izvješće fokusirano na stanje sigurnosti u Hrvatskoj i okruženju. HTV prvi donosi detalje vrlo opsežnog izvješća koje, među ostalim, otkriva da je na području tvz. Islamske države šest hrvatskih državljana dok se u ukrajinskim postrojbama bori njih osmero.

 

Sigurnosno obavještajna agencija: Javno izvjeće 2015. – dokument

SOA ocjenjuje da je teroristička prijetnja na hrvatskom teritoriju niska ali postoji rizik, prvenstveno Hrvatske kao članice NATO-a i Europske unije od islamističkih terorističkih organizacija. SOA navodi da je broj pristaša radikalnog tumačenja islama u Hrvatskoj mali, nekoliko desetaka osoba, većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja.

‘Procjenjujemo da za sada nema izravne prijetnje sigurnosti Republike Hrvatske od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne smije se isključiti moguća prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore neke terorističke organizacije a koju je vrlo teško otkriti’.

Na teritoriju tzv. Islamske države boravi šestero hrvatskih državljana, većina nije živjela u Hrvatskoj ali imaju dvojno državljanstvo. ‘Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu odakle su i otišli na teritorij pod kontrolom ISIL-a. Za dvije osobe je utvrđeno da su sudjelovale u borbenim aktivnostima’.

SOA je detektirala maloljetnika s nakanom pridruživanja islamističkim skupinama u Siriji koje dnevno objavljuju preko 90 tisuća poruka na društvenim mrežama. ‘Mladić se radikalizirao putem Interneta pri čemu je stupio u izravni kontakt s ‘džihadistima’ iz Sirije koji promoviraju borbu za tzv. Islamsku državu’.Kroz razgovor s obitelji i uz psihološku pomoć, navodi SOA, maloljetnik je napustio radikalne stavove i odustao od odlaska. ‘S područja Europe broj boraca na strani tzv. Islamske države popeo se oko 4500’.

Hrvatski državljani sudjeluju i na ukrajinskom ratištu. ‘Trenutno se na području ukrajinskog sukoba, u postrojbama ukrajinskih snaga, nalazi osam hrvatskih državljana’.

Iako je ekstremizam u Hrvatskoj marginalan, u SOI su uočili kontinuirano djelovanje pripadnika desnog i lijevog ekstremizma. No izdvajaju. ‘I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja li i šire. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u Republici Hrvatskoj te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskim ideološkim polazištima’.

SOA otkriva da je Hrvatska izložena obavještajnom djelovanju država koje Europsku uniju i NATO percipiraju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov. ‘Obavještajni djelatnici ovih država pri tome, u pravilu, djeluju kao diplomati u veleposlanstvima, ali koriste i druge načine prikrivanja svog stvarnog identiteta i namjera’. U fokusu im je prikupljanje raznih informacija pa i industrijska špijunaža. U svom radu ove strane službe zloupotrebljavaju hrvatski medijski prostor. ‘Tako, primjerice, nastoje utjecati na javno mnijenje glede uloge NATO- a i EU-a u aktivnim kriznim žarištima, predstavljajući hrvatsku vanjsku politiku i hrvatske saveznike u negativnom svjetlu’.

SOA stalno radi na otkrivanju korupcije koja je i dalje vidljiva pri javnim natječajima i sklapanjima poslova pogodbom. Navode i slučaj pranja novca kroz privatizaciju tvrtke u suvlasništvu države. Hrvatska se nalazi na jednom od krakova tzv. balkanske krijumčarske rute. Osim droge, koristi se i za preprodaju oružja što su kao profitabilnu aktivnost prepoznali pripadnici hrvatskog krim-miljea i njihovi suradnici iz zemalja okruženja. Osim toga, kriminalci iz regije koriste hrvatski teritorij za skrivanje. ‘Takva će situacija i daljnje biti prijetnja stanju sigurnosti u Republici Hrvatskoj, zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država’.

SOA je prošle godine obavila gotovo 6000 sigurnosnih provjera što je najveći broj provjera obavljenih u jednoj godini. Za svoj rad iz proračuna su dobili 324 milijuna kuna, 40 posto zaposlenika čine žene a prosječni djelatnik ima oko 40 godina i fakultetski je obrazovan. ‘Najbolji pokazatelj našeg rada jest da je Hrvatska u protekloj godini bila sigurna i stabilna država, što je preduvjet gospodarskog i općeg društvenog napretka’, poručuje ravnatelj SOA-e dr.sc. Dragan Lozančić. Kao dio odgovornosti prema javnosti ističe SOA, dokumentaciju nekadašnje Službe državne sigurnosti, nakon kategorizacije koja je pri kraju, predat će Hrvatskom državnom arhivu.

‘Ovo je vrlo konkretno i precizno izvješće koje osim analize donosi i određene ocjene kako će se stvari odvijati’, izjavio je u Dnevniku HTV-a stručnjak za pitanje nacionalne sigurnosti i član Vijeća za domovinsku sigurnost Vlatko Cvrtila. Komentirajući ‘spašavanje’ ISIL-a u novačenju maloljetnika kazao je kako  SOA želi pokazati kako radi i u ovakvim slučajevima, posebno na društvenim mrežama. U izvješću se spominje i aktivnost četničkih organizacija u regiji. Cvrtilu to ne iznenađuje. ‘Takve skupine ohrabrene su povratkom Vojislava Šešelja iz Den Haaga i  rehabilitacijom četničkog vojvode Draže Mihajlovića’, kazao je. Kao zemlju koja nadzire Hrvatsku kao članicu NATO-a i EU-a – naveo je Rusiju. Smatra kako će, unatoč regionalnoj policijskoj suradnji, na prostorima bivše Jugoslavije i dalje biti obračuna kriminalnih skupina. One jako dobro surađuju, a surađivale su i prije uspostave novih politika’, poručio je Cvrtila.

ttp://video.hrt.hr/1406/crvtila_8.mp4