Published On: Uto, srp 5th, 2022

U Mostaru zbog ulica ‘zaratili’ SDP i SNSD

Nakon što je mostarski SNSD na čelu sa Veliborom Milivojevićem napustio Koordinaciju srpskih udruženja u Mostaru iako je sa zajedničke liste “Ostajte ovdje” ušao u gradsku vlast Mostara kao prvi poslijeratni predstavnik Srba, oštro je reagirao mostarski SDP.

Socijaldemokrati iz Mostara su SNSD optužili da je produžena ruka onih koji su sistematski protjerivali i Srbe iz doline Neretve.

“Zadnjim glasanjem na Gradskom vijeću Mostara u mostarskom SNSD su nadmašili i sami sebe, ne podržavši inicijativu da ulica ustaškog krvoloka Mile Budaka promjeni naziv u ime Svetozara Ćorovića- jednog od najvećih književnika u historiji Mostara”, ističu iz SDP-a.

Dodaju da su se tako, “iz SNSD-a, stavivši se uz bok HDZ-a i Salema Marića (SDA), pokazali kako su im sitni lični i partijski interesi važniji od interese naroda za kojeg se tobože bore”.

“Koliko je politika SNSD-a pogubna najbolje govori činjenica kako su upravo Srbi doživjeli jedan od najvećih egzodusa u Mostaru dok je ovim prostorom vladala Budakova NDH, dok je vlast HDZ-a ne tako davno sistematski vršila protjerivanje onih Srba u Mostaru koji su ostali u svom gradu zajedno sa svim ostalim građanima i komšijama, dok su ih sa okolnih brda granatirale Perišićeve jedinice”, navodeću iz mostarskoj SDP-a.

Ali, kako naglašavaju, “izgleda da SNSD ti građani Mostara nikad nisu zanimali, već su i u našem gradu u misiji rasturanja Bosne i Hercegovine, u kojoj je po njihovim zamislima važnije da Bošnjaci i Hrvati nemaju svoja prava u RS-u, nego da ih Srbi dobiju u FBiH, a građani u cijeloj BiH”.

“SDP zato poziva građane Mostara da s jedne strane prepoznaju one koji se 15 godina zalažu za konstitutivnost svih naroda u HNK i Mostaru i vraćanje imena ulica i škola po mostarskim velikanima poput Alekse Šantića, te sa druge strane onih koji su se pojavili posljednje izbore u Mostaru dobro zakamuflirani iza stiha spomenutog pjesnika ‘Ostajte ovdje’, a onda su sve političke kapacitete stavili u službu HDZ-a koji je njegovo ime izbrisao iz imena mostarske gimnazije”, poručili su iz GO SDP BiH Mostar.

Prethodno, iz mostarskog SNSD-a optužili su SDP da su vijećnici SDP-a ishitreno tražili da se u dnevni red uvrsti tačka preimenovanja spornih ulica predlažući da se bivša Ulica Alekse Šantića, a sada Ulica Mile Budaka nazove Ulica Svetozara Ćorovića i.t.d.

”Željni politikanstva bili su spremni prokockati priliku da se nazivi ulica, konačno nakon više od 20 godina promjene, s obzirom da za svoj prijedlog nisu imali dvotrećinsku podršku. Da se o tome glasalo, nazivi ulica sigurno ne bi bili promijenjeni, a nakon toga šest mjeseci se ne bi moglo više o tome raspravljati. Ipak, oni su na to bili spremni, da bi nakon neuspjeha za svoju lošu politiku optužili druge. Tvrde da Milivojević nije podržao kampanju i politikanstvo SDP-a”, istakli su iz mostarskog SNSD-a.

Podsjetimo, vijećnici SDP-a u Mostaru su na prethodnoj sjednici predložili uvrštavanje u dnevni red preimenovanje pet mostarskih ulica koji nose nazive po ustaškim dužnosnicima. Iako nije bilo dovoljno glasova da se ta točka uvrsti u dnevni red prošle sjednicu jer za to nisu bili HDZ, HRS, Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević (SNSD) , ona je automatizmom uvrštena na prvu iduću sjednicu Gradskog vijeća Mostara kada će se ipak glasovati o prijedlozima SDP-a.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Wotan
Wotan
1 mjesec prije

Ne bori se za interes jednog naroda mijenjanjem imena ulica. I Hrvati u RS-u pristali su na mnoge kompromise sa Srbima pa šta? Neće im oni ići mijenjati imena ulica u srpskim gradovima

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Wotan
1 mjesec prije

Hrvati u RS više ne postoje osim u endemskom smislu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Nema ih ni u Sarajevu ,ni Tuzli ni Zenici kako to nisi nabrojio vjerska nakupino.Sve hrvate ste protjerali iz ovih gradova .

Pantelija
Pantelija
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Niko nece sa nama Srbima

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Pantelija
1 mjesec prije

Uzmi hurmu i smiri se.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Tišu DJIKANE SVETOSAVSKI teroristo …

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Samo u Sarajevu zivi vise Hrvata nego u cjeloj rs

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

To je i bio kompromis

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Wotan
1 mjesec prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI TERORISTI cki KALIFAT NASTAO NA GENOCIDU NAD MUSLIMANIMA i KATOLICIMA …

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Osobno držim da je ovo još jedna u tradicionalnom nizu licemjerja partije koja je naslijednica skj i svih posljedica te skj. Formula i rukopis prepoznatljiv iz aviona. Da ste iskreni drugovi partijaši, pošli bi u čišćenje sa izvora čišćenja , iz svoje centrale u Sarajevu: Busuledžija, Đozo, etc. Niz nije baš ni malen u glavnom gradu bih. E tada bi vas podržao i za Mostar. Ovako, od mene imate nula punata.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Tako je! Najprije se počme čistiti ispred vlastitih vrata!!!!

AC/DC
AC/DC
1 mjesec prije

SDP se bori za konstitutivnost svih građana u Mostaru?
Šta je sa ostatkom BiH???

Gost
Gost
1 mjesec prije

Jadni “crveno lakirani fašisti” (Schumacher), zašto vam toliko smeta HDZ? Zbog onoga H. E nećete ga moći izbrisati. Nije vam ovo 1945-a. Gotovi ste. Vaše je prošlo. Postojat ćete samo u povijesti kao koljači milijun i pol Hrvata i drugih.

zagor te-nej
zagor te-nej
1 mjesec prije

DA SE JA PITAM ANE PITAMJA BI SAZVAO SVE GRAĐANE ULICE I DALI REFERENDUMOM IME ULICE I PREDALI GRADSKOM VIJEĆU A NE DA UMJESTI NJIH SDP ODLUČUJE.SAMO REFERENDUM ULICE