Published On: Pon, stu 9th, 2020

U Mostaru ubijen Maka Radić, ubojica je bivši pripadnik Specijalne policije HercegBosne

U Mostaru je večeras u neposrednoj blizini zgrade MUP-a HNK došlo do pucnjave i ubijena je jedna osoba. Mediji izvješćuju da se radi o Marku Radiću Maki koji je osuđen na sudu u Zagrebu za kazneno djelo ratnog zločina u logoru Vojno pored Mostara. Kazna od 22 godine smanjena mu je na 12. Prvi je HVO pripadnik kojem je presudilo sudstvo Hrvatske.

Radić  je ubijen tijekom šetnje sa svojom kćeri u blizini svojeg stana.

Ubojica, Josip Cvitanović zvani Cviki pobjegao je s lica mjesta, nakon nekoliko sati potrage je uhićen. Radi se o bivšem pripadniku Specijalne policije HercegBosne, od ranije poznatom sudskim organima.

 

Ubojstvo Radića nije i prvo ubojstvo Cvitanovića. On je 2004. godine ubio svog punca u Mostaru za što je služio zatvorsku kaznu, a bio je i jedan od suoptuženika s Radićem zbog  napada u Liska parku 1997. godine kad je ubijeno dvoje Bošnjaka a ozlijeđeno više njih.

Nije poznat motiv ovog ubojstva koji je užasnuo Mostar u večernjim satima i uskoro se očekuje više informacija. U Mostaru je vladalo izvanredno stanje sa specijalnom policijom i dugim cijevima na ulicama.

Slobodna Bosna piše da su Radić i  Cvitanović  stari poznanici: “Zajedno su učestovali u napadu na Bošnjake na Bajram 10. februara 1997. godine, kada su namjeravali obići mezarje u mostarskom Liska parku. Šta je uzrok ovom krvavom obračunu starih poznanika još uvijek je nepoznato.”

U Mostaru se već razvijaju teorije da je ovo ubojstvo bilo politički naručeno te da je dio paketa pomilovanja Cvitanovića. Naime Maka Radić osuđen je za ratne zločine u logoru Vojno. Tvrdio je da je slučaj namješten da bi potom zatražio u Hrvatskoj da mu se nostrificira presuda iz BIH, čime ju je direktno priznao. No kazna u Hrvatskoj bila je znatno manja zbog čega su bošnjački logoraši prosvjedovali.

Logor Vojno bio je logor gdje  su neki koji su se predstavljali u naše ime i tvrdili da su hrvatski branitelji , silovali Bošnjakinje. U logoru su držani i djeca i starci. Radić je na sudu tvrdio da nije to činio no svjedokinje su ga teretile da je bio osnivač i šef logora.

U Bijelom polju je tako bio heroj rata, u Vojnome, “u slobodno vrijeme” nešto posve drugo.

Tako je naime presudio i sud u Zagrebu i dodijelio mu 11 godina zatvora.

Josip Cvitković bio je puno stroži. Ubio ga je pred kćerkom.

Ničija kćer to ne zaslužuje.

Upravo ista rečenica stoji i u presudi za Vojno.