Srijeda, 29 svibnja, 2024

U Mostaru postavljen Info kutak o seksualnom nasilju

Must Read

Mostar, 2.12.2022. – U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Mostaru je postavljen Info kutak, sigurna zona za sve one koji žele razgovarati sa stručnim osobama o različitim oblicima nasilja, saznati kako ih prepoznati i šta učiniti u rizičnim situacijama. U Mepas Mallu, danas i sutra (2. i 3. 12.) od 12 do 18 sati, svi zainteresovani građani i građanke mogu ispuniti i online kviz i provjeriti svoje znanje o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja. Pod motom #neznačine i #prepoznajidjeluj, kampanju, u saradnji sa partnerima i uz podršku Švedske, provodi UN Women BiH.

 

„Kroz Info kutak osim što nastojimo provjeriti znanje i stavove građana i građanki o različitim formama seksualnog nasilja i uznemiravanja, cilj nam je da ih kroz odgovore na pitanja u kvizu edukujemo o ovim temama. Također, želimo na ovaj zanimljiv i neobičan način upoznati sve one koji posjete naš Info kutak kako je ova oblast regulisana u krivičnim zakonima u BiH“, kazala je Nađa Hasanović, projektna koordinatorica pri UN Women.

 

Kako bi se procenat nasilja smanjio bitno je ukazati na važnost osiguravanja pravnog okvira za zaštitu od seksualnog nasilja i uznemiravanja. Prije svega potrebno je uskladiti entitetske krivične zakone sa Istanbulskom konvencijom, u kontekstu definisanja djela silovanja i seksualnog uznemiravanja.

 

„Osobe koje su prošle ili još prolaze kroz iskustvo seksualnog uznemiravanja i/ili seksualnog nasilja, moraju znati da bez obzira na to što jesu ili nisu napravile, za nasilje je uvijek kriv isključivo počinitelj nasilja, a ne žrtva. Stigma takvih osoba jako je izražena i potreban je strateški koncept kako bi se osigurala trenutna, suosjećajna, rodna i kulturalna pomoć i potpora svih nadležnih institucija. Važno je eliminisati takve neprijatne situacije kao prvi korak u borbi protiv seksualnog nasilja”, poručila je Tea Rebac, psihoterapeutkinja Udruženja „Žena BiH“, koja je u Mostaru razgovarala sa posjetiocima/teljkama u Info kutku.

 

Jedna od građanki koja je uradila kviz je i 38-godišnja Mia Rebac koja objašnjava da se generalno o temi nasilja nad ženama „toliko puno priča, a toliko malo konkretno radi“.

 

„U našem društvu je previše predrasuda. Svako će uz kavu rado prokomentirati šta se kod susjeda dešava, ali da će pružiti ruku ženi, pomoći konkretno s nečim, otvoriti vrata svog doma, zaštititi ženu i djecu – neće.“

 

Svaka druga žena u BiH od svoje petnaeste godine doživjela je neki oblik zlostavljanja poput nasilja od intimnog partnera, uhođenja ili seksualnog uznemiravanja, pokazalo je istraživanje OSCE-a iz 2018. godine. Psihičko, fizičko i/ili seksualno nasilje doživjelo je 38 odsto žena, a njih 28 odsto je doživjelo seksualno uznemiravanje.

 

U info kutcima koji su već održani u Banjaluci i Bihaću, kao i putem online platforme Iskljucimonasilje.ba, do sada je više od 350 građana i građanki provjerilo svoje znanje. Nakon Mostara, info kutak će biti postavljen još u Tuzli i Sarajevu. Ovu aktivnost UN Women BiH organizuje u partnerstvu s UNHCR-om, čije su partnerske organizacije Vaša Prava BiH i BHWI obezbijedile stručnjake/kinje koji razgovaraju sa zainteresovanim posjetiocima/teljkama. Podaci prikupljeni na osnovu odgovora koje će građani/ke davati na pitanja iz online kviza bit će analizirani i predstavljeni na završnom događaju kampanje u Sarajevu, 9. decembra.

 

Online kviz o seksualnom nasilju i uznemiravanju možete uraditi ovdje.

P

ratite društvene mreže UN Women u BiH – Facebook, Twitter i Instagram – i podržite kampanju korištenjem hashtagova #IsključimoSeksualnoNasilje, #neznačine i #prepoznajidjeluj!

 

- Advertisement -

4 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -