U Ministarstvu drijemao na poslu, sad mu moraju platiti 10.000€: “Uznemiravali su me”

SINDIKALNI povjerenik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nakon dugotrajnog sudskog postupka dokazao je da je punih pet godina bio omalovažavan na radnom mjestu, da je bio uznemiravan te da mu je povrijeđeno dostojanstvo. Zbog toga mu Ministarstvo, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu, mora platiti deset tisuća eura odštete.

Uspio je dokazati da su ga od 2013. do 2018. šikanirali, nisu mu davali radne zadatke, isključivan je iz zajedničke dokumentacije. Neutemeljeno ga se prozivao kao lošeg radnika, a čak je završio i u medijima jer je navodno spavao na radnom mjestu. Netko ga je pri tome fotografirao i proslijedio fotografije novinarima. Objavljene su uz komentar da je riječ o ‘uspavanom državnom službeniku’.

Sada pak dolazi do obrata, odnosno nepravomoćne presude iz koje proizlazi da je ovaj djelatnik Ministarstva zapravo bio šikaniran, piše N1.

Kako je izgledalo navodno šikaniranje?

“Nisu mi davali nikakve radne zadatke, a glavna tajnica ministarstva me posebno uznemiravala na radnom mjestu”, naveo je u tužbi.

Tvrdi da su šefovi zapravo utjecali na cijeli kolektiv, pa su ga svi izbjegavali. “Uznemiravan sam i kao sindikalni povjerenik jer svoj rad povjerenika nisam htio kompromitirati pod pritiskom nadređenih, ukazujući na postojeće nezakonitosti, posebno iz službeničkih odnosa. Nadređeni su zbog toga na mene vršili strašan psihološki pritisak optužujući me da sam medijima davao informacije koje su narušavale ugled Ministarstva”, objašnjavao je zaposlenik.

Iako nije dobivao zadatke, uredno je ocjenjivan kao državni službenik. “Na neko vrijeme oduzeli su mi i računalo pa nisam ništa mogao raditi”, dodao je.

“Ukazivao sam na nezakonitosti”

Prema njegovim riječima, sve je krenulo još 2013. kada je inspekciji prijavio kršenje Zakona o državnim službenicima, ali i drugih propisa u Ministarstvu. Nakon što su nepravilnosti i nezakonitosti potvrđene, počelo je njegovo uznemiravanje.

“Iako sam stalno tražio radne zadatke, nisam ih dobivao. Zbog toga sam se obraćao svim nadležnim institucijama”, podsjetio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je uvjeren da je to uznemiravanje imalo za cilj povredu njegovog dostojanstva i mira. “Sve je to kod mene uzrokovalo strah, ali i uvjerljivo okruženje. Pogoršalo mi se zdravlje, a patila je i moja obitelj”, istaknuo je.

Ministarstvo: “Nismo ga šikanirali”

Predstavnici Ministarstva sve su to negirali. Objašnjavali su da je ovaj zaposlenik imao različite šefove, a naloge je dobivao ovisno o intenzitetu posla. “Nije imao uvjete za napredovanje na jedino više radno mjesto koje je bilo sistematizirano”, naveli su.

Tijekom postupka sud je ispitao brojne svjedoke. Više njih je potvrdilo da ovaj zaposlenik doista nije dobivao nikakve zadatke, a jedan je kolega ispričao da mu je taj zaposlenik rekao da je nesretan i da bi se “najradije bacio s devetog kata”.

Jedan je pak od šefova za zaposlenika kazao da je neradnik.

Što je na kraju zaključio sud?

Sud je na kraju postupka koji je započeo još 2018. ipak zaključio da se ovdje radilo o uznemiravanju na radnom mjestu.

“Prema ovom zaposleniku drugačije se primjenjivao raspored zadataka radnog mjesta u odnosu na druge radnike. Oko njega je stvorena klima da je neradnik i da se treba ograničiti komunikacija s njim. To je dovelo do ponižavajućeg osjećaja za njega te je došlo do povrede prava njegove osobnosti. Sve je to dovelo i do povrede njegovog zdravlja”, obrazložio je Općinski radni sud u Zagrebu.

Na ovu nepravomoćnu presudu Ministarstvo ima pravo uložiti žalbu.