U Londonu živi muškarac osumnjičen za zločin na Ovčari, a Britanci ga neće izručiti

OvcaraU općinskom stanu na jugoistoku Londona živi Srbin optužen za ratni zločin u kojem su ubijene stotine ljudi, piše britanski tabloid Daily Mail te navodi da je 60-godišnjem Milanu Šarčeviću Britanija dala azil jer bi mu se u protivnom kršila ljudska prava, posebno pravo na obiteljski život.

 

No, protiv Milana Šarčevića ne postoji optužnica u Hrvatskoj ni u Srbiji, a čini se da su ga jedino optužili britanski imigracijski službenici koji su zaključili da je imao “izravnu ulogu u masakru hrvatskih zatvorenika” 1991. na Ovčari, prenosi Jutarnji list. Iako je moguće da njegov primjer konzervativcima sklon Daily Mailkoristi i u unutarnjopolitičke svrhe – vlada Davida Camerona još je prije nekoliko mjeseci najavila da će ukinuti Zakon o ljudskim pravima jer otežava napore da se deportiraju stranci osumnjičeni za terorizam, ratne zločine, ali i za druga kaznena djela, poput teških prometnih nesreća – Šarčevićeva je priča ipak zanimljiva.

 

U Britaniju je došao prije više od deset godina, a kada mu je azil odbijen, u rujnu 2002. vratio se u Hrvatsku. No, samo osam mjeseci kasnije ponovno se vratio u Britaniju, gdje mu je dopušteno da uloži još jedan zahtjev za azil. Britanski je sustav dodjele azila bio u kaosu, piše Mail, pa je prijava osam godina ležala u ladici, a za to se vrijeme Šarčevićeva obitelj privikla na život u Britaniji – doduše, u općinskom stanu i uz socijalnu pomoć, jer Šarčeviću je do rješenja slučaja bilo zabranjeno raditi. Kad se drugi put prijavio za azil, imigracijskim službenicima u policiji ispričao je da je 90-ih bio pripadnik srpskih vojnih postrojbi u Hrvatskoj i da je bio u Vukovaru u vrijeme kada je 1991. grad zauzela JNA.

 

Šarčević je rekao da bi mogao biti optužen.- Bio sam na mjestu gdje su dovodili ljude koji su izgubili život – objasnio je i dodao da očekuje da će biti stavljen na popis ratnih zločinaca povezanih s masakrom na Ovčari, iako je tvrdio i da je pokušao spasiti žrtve te da su ga njegovi nadređeni zbog toga umalo dali strijeljati. Nakon godina čekanja, zahtjev za azil mu je odbijen u veljači prošle godine, uz objašnjenje da je izravno sudjelovao u pokolju na Ovčari. Žalbu je preuzeo prizivni sud, gdje je promijenio priču: tvrdio je da je za masakr saznao tek deset godina poslije i da nije ispalio ni metka.

 

Ako su se imigracijski službenici priklonili najcrnjem scenariju, sudac se priklonio najsvjetlijem: zaključio je da su dokazi “neuvjerljivi” i nedovoljno jaki da bi se zbog njih kršilo pravo na obiteljski život prema članku 8. Zakona o ljudskim pravima. – Uistinu nemam krvi na rukama. Bio sam mobilizirani vojnik mnogo godina, ali nikad nisam ubio ni ciljao u nevine civile. Sretan sam što mi je Zakon o ljudskim pravima dopustio da ostanem u ovoj zemlji – rekao je Šarčević novinarima Daily Maila.