Subota, 22 lipnja, 2024

U Livnu i Kupresu predstavljanje knjige “Fra Mirkova čitanka”

Must Read
U nakladi Naših ognjišta iz Tomislavgrada tiskana je nova knjiga s naslovom Fra Mirkova čitanka: Zbornik vjerske i društvene misli fra Miroslava Džaje o 50. obljetnici njegove smrti (1972.-2022.).
Knjigu su, kako piše Fenix magazin, priredili fra Marijan Karaula i vlč. dr. Dubravko Turalija. Predstavljanje knjige bit će danas, petak 16. prosinca, u velikoj dvorani Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici u Livnu i u subotu 17. prosinca u glavnome predvorju Osnovne škole fra Miroslava Džaje na Kupresu. O knjizi će govoriti dr. fra Robert Jolić i dr. Anto Ivić. Moderator večeri bit će hrvatski glumac Robert Kurbaša, a glazbeno će sve popratiti trio Senzo iz Mostara. Svi ste i više nego dobrodošli!

Fra Mirkova ili Džajina čitanka zbirka je objavljenih i neobjavljenih radova nadaleko poznatoga i uglednoga franjevca fra Miroslava Džaje koji je rodom s Kupresa, ali je svojom radoznalom prirodom puno toga novoga otkrio i zapisao ne samo o Kupresu nego i o Šujici, Livnu, Gučoj Gori, Docu kod Travnika, Sarajevu, Dobretićima, Jajcu i još nekim krajevima Bosne u kojima je pastoralno djelovao.

U svojih 88 godina života, 70 godina redovništva, a toliko i pisanog stvaralaštva, pisao je o svemu: o narodnim običajima i pjesmama, o narodnim pričama i legendama, o istinitim događajima i pripovijestima te o svojim osobnim povijesnim otkrićima iz starih samostanskih matica i svojim zapažanjima i sjećanjima. Zato se s pravom smatra istraživačem, arheologom, etnologom, povjesničarom te vrsnim pripovjedačem i pjesnikom svojega vremena. Da je bio doajen među intelektualcima prve polovice 20. st., najbolje pokazuje suradnja s najpoznatijim hrvatskim povjesničarem toga doba vlč. dr. Krunoslavom Draganovićem, ali i druženje s tada najistaknutijim piscima i pjesnicima kao što su Izidor Poljak, Vladimir Nazor, Velimir Deželić, Dragutin Domjanić, Milan Pavelić i Ivan Merz – vodeći intelektualac toga vremena – s kojim je dijelio ne samo prijateljevanje nego i iste stavove.

Fra Miroslav je prije svega bio revan redovnik i častan svećenik čiji se stvaralački rad ne svodi samo na famoznu svima poznatu monografiju Sa Kupreške visoravni, nego i na brojna druga djela i zabilježbe koje vrijedi znati, a koje ćete moći čitati u novoj knjizi. Uz njegovu upotpunjenu biografiju tu se nalazi i izbor njegovih sakupljenih narodnih pjesama za gusle iz Kupresa i okolice, ali i mala zbirka njegove vlastite pjesničke ostavštine. U knjizi su također članci o različitim mjestima i događajima diljem Bosne, zatim putopisi i hodočašća, predaje i pripovijesti, osvrti i zapažanja, uspomene i spomenice, starine i običaji te narodne poslovice i zagonetke.

Kada se sagleda Džajin cjeloviti opus bez imalo preuzetnosti može se reći da ono što je Josip Flavije bio za Palestinu, Porfirogenet za Bizant, Evliya Çelebi za Tursko carstvo, što je bio Claudio Magris za Austrougarsku monarhiju i fra Grgo Martić za Bosnu u 19. st., to je bio fra Miroslav Mirko Džaja za Bosnu u 20. st. Tu svoju stvaralačku svestranost zahvaljuje čudesnom izlječenju zagovorom sv. Ante, kojemu je zauzvrat obećao napisati 13 članaka u katoličkom mjesečniku Glasnik sv. Antuna Padovanskog. Međutim, umjesto 13 napisao je tri puta tristo što objavljenih što neobjavljenih lirskih i proznih radova.

Knjiga je s opravdanim razlogom nazvana Fra Mirkova čitanka jer sadrži zbirku autorovih odabranih književnih, pjesničkih, znanstvenih, narodno-popularnih, poučnih i pučkih tekstova koji služe ne samo kao zanimljivo nego i poučno štivo. Knjiga zadovoljava sve visoke zahtjeve kako one sadržajne tako i didaktičko-metodičke, estetske, komunikacijske i praktično-uporabne. Po namjeri je prilagođena svim uzrastima, a prema predmetnom sustavu komotno može biti dopuna čak i školskim povijesno književnim priručnicima./HMS/

 

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -