Published On: Uto, lis 6th, 2020

U jeku rata oko Nagorno-Karabaha Armenija traži od Washingtona odgovor je li Turska Azerbajdžanu poslala lovce F-16

Armenski premijer želi pojašnjenje SAD-a o prodaji F-16 Turskoj, tvrdeći kako upravo ti, američki, napredni zrakoplovi sudjeluju u napadima u ratu kojeg Armenija vodi s Azerbajdžanom oko spornog Nagorno-Karabaha.

Turska i Azerbajdžan snažno su negirali te tvrdnje, ali pobijanja nisu spriječila Armeniju na pokretanje pitanja oko umiješanosti Ankare u borbe oko Nagorno-Karabaha, sa svojim glavnim saveznikom u NATO-u, Sjedinjenim Državama.

Prošlog je četvrtka armenski premijer Nikol Pašinjan održao telefonski razgovor s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Robertom O’Brienom, izvijestio je u ponedjeljak New York Times. Washington “treba dati odgovor na to jesu li SAD isporučile svoje F-16 avione, jer takvim zrakoplovima Azerbajdžan napada armenska sela”, rekao je Pašinjan za Times.

Prema armenskom čelniku, O’Brien je “čuo i primio na znanje” njegove pritužbe i obećao da će dogovoriti zasebni telefonski poziv s predsjednikom Donaldom Trumpom. Do tog razgovora, međutim, nije došlo, jer je Trump objavio da je, nedugo nakon svega toga, pozitivan na koronavirus.

Erevan već neko vrijeme ustraje na tome da se podrška Turske Azerbajdžanu ne zasniva samo na diplomatskom i propagandom segmentu. Posljednjih dana armenski dužnosnici više su puta optužili Ankaru za slanje sirijskih plaćenika u Nagorno-Karabah, kao i za raspoređivanje američkih borbenih zrakoplova F-16, za pomoć azerbejdžanskim postrojbama na terenu.

Tursko ratno zrakoplovstvo, jedno od najvećih u NATO-u, posjeduje približno 245 zrakoplova F-16C / D koje je lokalno sastavila turska zrakoplovna industrija.

Sukobi su ponovno izbili između azerbejdžanskih i armenskih snaga u Nagorno-Karabahu 27. rujna, nakon čega su se obje strane međusobno optuživale za ispaljivanje prvih hitaca. Sporna enklava, naseljena etničkim Armencima, ali međunarodno priznata kao ilegalno okupirani teritorij Azerbajdžana, tijekom tri desetljeća doživjela je brojne prijepore. No, ovi događaji predstavljaju “egzistencijalnu prijetnju”, zbog turskog čimbenika, rekao je Pašinjan za Times.

Armenija je uvijek bila oprezna u pogledu Turske; ne samo zbog gorkog nasljeđa i genocida počinjenog nad Armencima od strane Osmanskog Carstva, u kojem je poginula jedna petina stanovništva, nego i zbog dugogodišnje vojne i političke potpore Azerbajdžanu.

Prema dužnosnicima u Erevanu, turski časnici vode operacije azerbejdžanskog zrakoplovstva u Nagorno-Karabahu. Prošli je tjedan armenska vojska tvrdila da je turski F-16 srušio njihov jurišni zrakoplov Su-25, što je dovelo do smrti pilota.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana negirao je tvrdnju Erevana, a Ministarstvo obrane Ankare izjavilo je da je azerbejdžanska vojska sposobna sama voditi rat. Baku je pak odbacio armenske tvrdnje kao “laži i provokacije”, napominjući kako azersko zrakoplovstvo nema F-16 u svom inventaru.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>