Published On: Pon, kol 30th, 2021

“U IME OCA I SINA”: Tko su ljudi koji prostituiraju Kulina? Uzdižu Mesića, bijednika koji je ulazak nacista u Sarajevo 1941. nazvao pobjedom…

Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban” održala je svečanu Skupštinu povodom godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana te dodijelila Povelje redovnim članovima – akademicima i počasnim članovima i Plakete – zahvalnice svima onima koju su pomogli Akademiju u dosadašnjoj aktivnosti.

Predsjednik Akademije Suad Kurtćehajić kazao je da je Povelja nedvojben i jasan dokaz da je Bosna bila nezavisna država te da se iz sadržaja Povelje i načina na koji je Kulin ban garantirao dubrovačkim trgovcima slobodnu trgovinu, može zaključiti da Kulin ban to nije mogao uraditi da nije bio neosporni vladar Bosne.

Tvrdi da 29. kolovoz trebao biti Dan državnosti Bosne, a 25. novembar, dan obnove državnosti BiH.

Za počasne članove Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ izabrani su bivši predsjednik Hrvatske ali i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić te uspješni privrednik Ibrahim Žuđelović i nekadašnji direktor u Energoinvestovoj tvornici Elpo.

Mesić je istakao da se Akademija zalaže za realan znanstveni pristup historiji, umjetnosti, filozofiji i svim granama nauke.

Zalažemo se za vrijednosti koje su neosporne, kao što je legitimacija ovog prostora, ali i za europske vrijednosti. Vrlo je važno u uzburkanom svijetu, da se pojavi institucija koja nije opterećena nacionalizmima i šovinizmima – istaknuo je Mesić.

Uručene su i Plakete – zahvalnice svima koji su radnim angažmanom i donacijama pomogli rad Akademije: Fahrudin Kulenović, Zlatko Arslanagić-Harbe, Ensad Adilović- Kinez, Alija Salihović, Sead Balić i Amer Huskanović.

Srebrene Plakete su dobili: Abi Muhtari, Hadžib Salkić, Ismet Alija i Australian Bosnian Islamic Centre Deer Park.

Status akademika zbog zasluga i stvaralaštva na polju nauke i umjetnosti dobili su Aleksandar Knežević, Jacob Bergsland, Muhamed Šestanović, Amra Šabić-El-Rayess, Elijas Tauber, Džavid Haverić, Amir Brka i Džeko Hodžić.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
GoX
GoX
1 godina prije

Kad vidim koliko njih ovdje baca drvlje i kamenje na Stipu Mesića i Ivu Josipovića, a navija za Milanovića i Tuđmana, znam da sam na pravoj strani.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  GoX
1 godina prije

Kakvo čovječe navijanje ili ne navijanje? Radi se o tome da vi unitaristi na jednoj strani i separatisti na drugoj strani držite ovu napaćenu BiH u stanju stalnog sukoba i ne date joj da postane normalna i uljuđena. Vi ste samo jedna strana nesreće u BiH.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  GoX
1 godina prije

 da se pojavi institucija koja nije opterećena nacionalizmima i šovinizmima – istaknuo je Mesić. Da toga nema u BANU “Kulin ban”, teško je povjerovati!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  GoX
1 godina prije

Vrlo brzo će doći vrijeme kada ćete vi bošnjaci-muslimani bacati drvlje i kamenje na one koji su vas držali sve ove godine u srednjevjekovnoj zalupanosti, zlobi i narušavanju susjedskih odnosa.
Tada ćete shvatiti kako su za male pare to isto činili kojekakvi mesići i plaćenici vašeg estabilišmenta.
Dok vam se na oči rasipaju milijuni vjenčanjem koje vam je začepilo sva čula, ali i teškim kriminalnim aferama,vi i dalje poput robota furate svoju nedotupavnu bajku u koju ste ubijeđeni i u koju nevjerovatno još uvijek vjerujete.
Nečete dugo čekati, jer će vas svijet, MZ, EU, pa i susjedi otrijezniti iz tih deluzija u kojim proživljavate vaše živote.

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Zoki
Zoki
1 godina prije

Potomci turskog okupatora imaju veze s Kulinom banom i njegovom Poveljom Dubrovčanima koliko i ja s Nabukodonosorom i visećim vrtovima u Babilonu. Dakle, nikakve!

Antikomunist
Antikomunist
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Građani BiH katoličke vjeroispovijesti iliti ga Hrvati imaju veze sa Hrvatskom ili recimo s Hrvatima iz Istre ili Zagorja isto kao koliko i ja s Nabukodonosorom i babiloncima. Građani BiH islamske vjeroispovijesti su Slaveni isto toliko kao i Hrvati u RH i Srbi u Srbiji, Poljaci, Slovaci itd. Nisu potomci Turaka. Zna se kako Turci izgledaju. Onda šta su Dalmatinci? Čiji su oni potomci.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Antikomunist
1 godina prije

Gen nije stvorio ni narode ni nacije. Iste su stvorili zajednička kultura, tradicija i vjera. Po navedenim parametrima se mi ne razlikujemo od Hrvata iz Istre i Zagorja, a vi od Turaka iz Turske. Vi ste identitetski 100% Turci, a mi 100% Hrvati. A da bi znao tko u BiH ima veze s Kulinom banom, a tko nema, preporučujem ti knjiga vašeg historičara Nedima Filipovića “Islamizacija u Bosni%, pa će ti biti jasno koga su Turci doveli u Bosnu, a tko su stari stanovnici Bosne koji imaju veze s Banom kulinom. Vi među ovim zadnjima niste, niti imate ikakve veze s predislamskom Bosnom. Pojedinci imaju veze, ali samo geografske, dok vi kao korpus nemate nikakve veze s predislamskom Bosnom.

Antikomunist
Antikomunist
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Ok, sve stoji. Nisam čitao knjigu niti namjeravam al svejedno to je samo jedna od mnogobrojnih teza. Nekako mi je teško razumjeti da bi Turci namjerno doseljavali autohtone Turke iz Male Azije u najdalje područje al ajde recimo da jesu. Ispravite me slobodno. Zašto onda nema više muslimana na Balkanskom poluotoku unatoč tome što je Osmansko Carstvo bilo glavni faktor na ovom poluotoku stotinama godina. I isto tako ako ćemo se vraćati u prošlost zašto se Bosansko kraljevstvo (katoličko) veže toliko za Hrvate ili Srbe kad je to bila posebna država – donekle vazal Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu. Politiku i feudalne veze iz srednjeg vijeka nema smisla uspoređivati sa današnjim jer pojam nacije i nacionalnosti nije postojao, koliko ja znam. Kakve veze imaju katolici u Bosni trenutno sa recimo katolicima Istre onda po tome. Možemo reći i složiti se da su Katolici u Bih izvorno stanovništvo Al opet zvati se Hrvatima, neznam baš. Država prije dolaska Turaka je bila kraljevina Bosna. Nisam siguran da li su se oni predstavljali kao Hrvati ili Srbi bez obzira kako se koji kralj zvao.