Published On: Pon, kol 30th, 2021

“U IME OCA I SINA”: Tko su ljudi koji prostituiraju Kulina? Uzdižu Mesića, bijednika koji je ulazak nacista u Sarajevo 1941. nazvao pobjedom…

Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban” održala je svečanu Skupštinu povodom godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana te dodijelila Povelje redovnim članovima – akademicima i počasnim članovima i Plakete – zahvalnice svima onima koju su pomogli Akademiju u dosadašnjoj aktivnosti.

Predsjednik Akademije Suad Kurtćehajić kazao je da je Povelja nedvojben i jasan dokaz da je Bosna bila nezavisna država te da se iz sadržaja Povelje i načina na koji je Kulin ban garantirao dubrovačkim trgovcima slobodnu trgovinu, može zaključiti da Kulin ban to nije mogao uraditi da nije bio neosporni vladar Bosne.

Tvrdi da 29. kolovoz trebao biti Dan državnosti Bosne, a 25. novembar, dan obnove državnosti BiH.

Za počasne članove Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ izabrani su bivši predsjednik Hrvatske ali i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić te uspješni privrednik Ibrahim Žuđelović i nekadašnji direktor u Energoinvestovoj tvornici Elpo.

Mesić je istakao da se Akademija zalaže za realan znanstveni pristup historiji, umjetnosti, filozofiji i svim granama nauke.

Zalažemo se za vrijednosti koje su neosporne, kao što je legitimacija ovog prostora, ali i za europske vrijednosti. Vrlo je važno u uzburkanom svijetu, da se pojavi institucija koja nije opterećena nacionalizmima i šovinizmima – istaknuo je Mesić.

Uručene su i Plakete – zahvalnice svima koji su radnim angažmanom i donacijama pomogli rad Akademije: Fahrudin Kulenović, Zlatko Arslanagić-Harbe, Ensad Adilović- Kinez, Alija Salihović, Sead Balić i Amer Huskanović.

Srebrene Plakete su dobili: Abi Muhtari, Hadžib Salkić, Ismet Alija i Australian Bosnian Islamic Centre Deer Park.

Status akademika zbog zasluga i stvaralaštva na polju nauke i umjetnosti dobili su Aleksandar Knežević, Jacob Bergsland, Muhamed Šestanović, Amra Šabić-El-Rayess, Elijas Tauber, Džavid Haverić, Amir Brka i Džeko Hodžić.

guest
nije obvezno
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x