Published On: Uto, ožu 20th, 2012

U centru Zagreba dućan s neonacističkom i ‘ustaškom’ modom!

Kada je prije desetak dana u Njemačkoj otvorena trgovina odjeće ‘Brevik’, u vlasništvu modnog brenda Thor Steinar, naročito omiljenog među neonacistima, reakcija tamošnjih medija i lokalnih vlasti bila je trenutačna. Priča o butiku koji ne baš suptilno veliča Andersa Behringa Breivika, ultradesničarskog terorista koji je prošlog ljeta u Norveškoj ubio 77 većinom mladih ljudi, ubrzo je postala svjetska vijest, dok su iz gradske uprave Chemnitza odmah poručili da najoštrije osuđuju otvaranje butika ‘Brevik’, te da će učiniti sve u okviru zakona moguće da dućan zatvore

Thor Steinar je već i prije nailazio na probleme s njemačkim vlastima, te su mu zatvorene trgovine odjeće u Magdeburgu i Leipzigu, a sve zato što ta cijela marka svojim dizajnom, marketingom i porukama u osnovi podilazi neonacističkom pokretu, za što u Njemačkoj imaju nultu toleranciju. Nadalje, njemačke službe sigurnosti nošenje marke Thor Steinar smatraju jednim od obilježja neonacista.

O svemu se odavno oglasila i norveška vlada, koja je osudila što Thor Steinar koristi vizualne motive iz nordijske mitologije u svojem znakovlju, te su odbili bilo kakvu povezanost s tom markom. S druge strane, Thor Steinar vrlo ozbiljno uzima identitet svoje firme, pa je, primjerice, tužio antifašističke aktiviste koji su se sprdali na račun brenda.

No priča o marki odjeće koju vole neonacisti, a ona očito s time nema velikih problema, nije samo nešto što se događa u Njemačkoj, s obzirom na to da se odjeća i modni dodaci koje nudi Thor Steinar mogu kupiti i u samom centru Zagreba, konkretno u trgovini streetweara ‘Izvan kontrole’, koja se nalazi u Amruševoj 19. ‘Izvan kontrole’ prodaje linije Thora Steinara za muškarce i žene, ali i njihove modne dodatke, poput kapa, remena i nakita.

Lucija Bušić

‘Izvan kontrole’ je ekskluzivni zastupnik Thora Steinara za Hrvatsku, kako informiraju na svojoj internetskoj stranici, gdje također piše kako prate ‘europske i svjetske trendove ulične mode’, a ‘iza naziva tvrtke stoji skupina entuzijasta i zaljubljenika u nogomet, glazbu i sve ostalo što danas čini ulični način života i definira pojedinca unutar subkulture (navijačke, casual, mod, skinhead, hardcore …)’

No ‘Izvan kontrole’ ne nudi samo kolekcije Thora Steinara, nego i odjeću marke Ansgar Aryan, koja je povezana s poznatim njemačkim ekstremno desničarskim bendom Sleipnir. Ako je sve to previše germano-nordijski za ukus mogućeg hrvatskog kupca, onda na raspolaganju Izvan kontrole’ ima kolekciju ‘S-HD’, koja sadrži majicu na kojoj se veliča zloglasna legija Wehmata koju su ispunjavali Hrvati. Riječ je o 369. legiji, koja je zajedno s Hitlerovom vojskom u Drugom svjetskom ratu sudjelovala u opsadi Staljingrada. Na majici se vidi slika vojnika pod šljemovima, koji marširaju u boj, a ispod slike je natpis ‘što bog da i sreća junačka’, koji je bio službeni moto 369. legije.

Kontaktirali smo vlasnike kompanije ‘Izvan kontrole’, koja drži istoimenu trgovinu odjeće u Amruševoj, no oni su nam službeno samo rekli da ‘ne žele u medije’, te su spominjali odvjetnika ako se objavi što prodaju u svojem butiku. Na pitanje o povezanosti Thora Steinara i neonacističke scene, odgovorili su kratko: ‘To s nama nema veze.’

No ‘Izvan kontrole’ nudi, osim Thora Steinara i crnih majica s legijom iz NDH, i majice s prijetećim natpisom ‘Hasta la vista Antifa’. S druge strane, prodaju se i britanske marke poput Freda Perryja. Ipak, zanimljivo je što u centru Zagreba prosječni domaći skinhead – jedna od subkultura koju ‘Izvan kontrole’ tržišno targetira – može tako lako naći odjeću i obilježja koja nose i njegova neonacistička braća u Njemačkoj. Ali tamo se neonaciste uhićuje, a dućani Thora Steinara trn su u oku gradskih vlasti, dok antifašistički aktivisti znaju pred njima prosvjedovati. ‘To s nama nema veze’, rekli bi zagrebački zastupnici Thora Steinara.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare