Published On: Pon, ruj 27th, 2021

U Bundestag ulazi troje SPD-ovaca porijeklom iz BiH i Hrvatske

Dvoje novoizabranih zastupnika u njemačkom parlamentu s liste SPD-a podrijetlom su iz BiH i u ponedjeljak su najavili medijima kako će svoju poziciju u Bundestagu iskoristiti da bi potaknuli rješavanje problema u BiH te da će se zalagati protiv politika podjela a za jačanje liberalne demokracije i građanske države.

“Destruktivne snage (u BiH) su u posljednje vrijeme postale još agresivnije. Bilo bi važno da snage koje gaje ideju građanske države, liberalne demokracije i inkluzivnog društva zbiju redove i povedu bosanskohercegovačku naciju u budućnost. Etnofašističke snage je vode već 30 godina u prošlost”, kazala je zastupnica Jasmina Hostert za sarajevski portal Klix.

Hostert, koja je rođena u Sarajevu 1982. godine, postala zastupnicom u Bundestagu kao i Adis Ahmetović koji je pak rođen u Hannoveru ali su mu roditelji tamo stigli iz BiH.

Jasmina Hostert, rođena Pašić, na početku rata u BiH teško je ranjena i ostala bez ruke nakon čega evakuirana u Njemačku na liječenje.

Mlada SPD-ova zastupnica u Bundestagu kazala je kako su njene spone s BiH neraskidive, tim prije što je s građanima Sarajeva preživjela neke od najtežih ratnih trenutaka pa joj je to dodatni motiv da se angažira.

“Stoga osjećam potrebu da pomognem. Također je vrlo bitno da se u domovini riješe problemi koji je prate od 90-ih godina, jer o njenoj sudbini ovisi i sudbina Europe”, kazala je Hostert.

Hostert i Ahmetović

Adis Ahmetović je na izborima za Bundestag dobio čak 44 tisuće glasova a i sam je za portal “Dnevnog avaza” kazao kako je tim uspjehom iznenađen.

Istaknuo je kako nije zaboravio zemlju podrijetla pa se stoga i kani angažirati kako je to najavila i Hostert.

“Naravno da ću nastojati da se u njemačkoj vanjskoj politici BiH i države bivše Jugoslavije integriraju u EU. Da se pomogne Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji … Treba nam novi plan bolji plan od onog što je Merkel radila zadnjih 16 godina. Tu smo, Jasmina i ja, da se time bavimo, a motivacija je velika. 25 godina se bavimo sami sa sobom, a ne gledamo kako razviti ekonomiju. Mir i stabilnost su najbitniji, ulazak BiH u EU je ključ za stabilnost i mislim da Jasmina i ja možemo nešto napraviti”, kazao je Ahmetović.

Josip Juratović

Novi mandat u Bundestagu dobio je i SPD-ov dugogodišnji parlamentarac podrijetlom iz Hrvatske Josip Juratović koji već godinama istupa kao protivnik nacionalističkih politika u BiH i zalaže se za jaču unutarnju integraciju te zemlje.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mate
Mate
1 godina prije

Mož’š niš koristi na kitu nabiti

Pavao
Pavao
1 godina prije

Mogu biti i iz pm. Od njih koristi nema. Sjediti će u bundestagu ko fikusi (na koga vas fikus podsjeća?), ćutati i dnevnice uzimati.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Pavao
1 godina prije

Ma da…DZABA sjede u Bundestagu trose tvoje pare…Hdz i.snsd i sve srpske.stranke ne troše džaba para džaba sjede….oni podmeće ķlipove

Blažo
Blažo
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
1 godina prije

Dobro neće džaba sjediti. Kopulira će u vrijeme pauze 😉