Published On: Pon, kol 9th, 2021

U Bijeljini otkrivena bista hollywoodskom filmskom junaku i vođi dalmatinskih hrvatskih orijunaša Draži Mihailoviću

U Bijeljini je danas otkrivena i osveštana spomen-bista Draži Mihailoviću na trgu koji od 1992. godine nosi njegovo ime.

Uz ime i godinu rođenja i smrti generala Mihailovića (1893-1946), na spomen-obilježju je ispisano “ministar vojni, vođa pokreta otpora, bez groba”.

Na otkrivanju biste govorio je akademik Matija Bećković, kao izaslanik prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića.Bećković je naveo da su Mihailović i njegov pokret imali značajnu ulogu u antifašističkoj borbi tijekom Drugom svjetskog rata, što, kako je rekao, dokazuju i odlikovanja, koja je nakon rata dobio od američkog i francuskog predsjednika.

“Biste generalu Mihailoviću otkrivene su širom slobodnog svijeta, a odnedavno i u njegovoj zemlji, prije 70 godina u Čikagu, a danas i u Bijeljini. Slava i pokoj Draži i braći poginuloj na dvije strane, u istom času, za istu zemlju!”, poručio je Bećković.

Inicijativa da se u Bijeljini, na trgu koji nosi njegovo ime, podigne spomen bista generalu Mihailoviću podržana je od institucija lokalne vlasti, kao i građana u Semberiji i iseljeništvu.

U Organizacijskom odboru kažu da je najveći donator bio Semberac Zoran Јović, bivši politički osuđenik, prenosi RTRS.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonymous
Anonymous
1 godina prije

Ovi nasi cet.ici se jos nisu naucili pameti