Subota, 25 svibnja, 2024

U BiH se uvezli Ferrariji i Mercedesi od pola milijuna KM

Must Read

Dok recesija i dalje “drma” bosansko-hercegovačko društvo te dok 48 posto građana naše zemlje živi na rubu siromaštva, a 18,5 posto se smatra relativno siromašnima, nekima ipak nije problem potrošiti bajoslovne iznose na uvoz najskupljih automobila na svijetu.
Da je tako, pokazuje i izvješće Uprave za neizravno oporezivanje prema kojem je proteklih jedanaest mjeseci ove godine uvezen čak 48.251 novi automobil što je više nego u cijeloj prošloj i pretprošloj godini (46.986 – 2011., te 33.375 – 2010. godine).
Pritom je vrijednost uvezenih automobila iznosila 468 milijuna maraka, no ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se među njima nalazi i primjerci koji uvelike premašuju 200 tisuća maraka, a narijetko su tu i prilično egzotične “zvjerke”.
Na popisu je čak i nekoliko Ferrarija, među kojima se posebno ističe Ferrari F151 koji je cijenom od čak 448.385 maraka najskuplje uvezeno vozilo u BiH u ovoj godini. Tu je i model F430 koji košta 163.611 maraka te Spider koji ga slijedi u stopu s cijenom od 162.147 maraka.
Među različitim skupim primjercima autoindustrije u rangu do 200 tisuća maraka nalazi se najviše Mercedesa, što je dijelom i očekivano, no ono što je neočekivano jest kako ih po brojnosti odmah slijede različiti primjerci Porschea.
Naime, na popisu nekoliko najskupljih uvezenih automobila nalaze se dva Porschea Cayenne čije je vrijednost 199.392, odnosno 188.164 marke. Da ne bi bilo zabune, nije riječ o tipičnim sportašima, već o luksuznim terencima koji se nalaze u istoj klasi kao i Mercedes ML ili BMW X5. Ovolika cijena vjerojatno je opravdana dodatnim paketima opreme kojima vlasnici spomenutih automobila u BiH žele vjerojatno pokazati kako su iznad rivala koji se vozaju u sličnim skupocjenim primjercima.
Od skupljih Porschea treba izdvojiti i sportski model Carerra koji je za razliku od ostalih Carrera vlasnika stajao “nešto” više, točnije 162 tisuće maraka.
Uvezene modele Porschea možemo zaokružiti luksuznom limuzinom Panamera čija je skuplja verzija uvezena u BiH koštala 124 tisuće maraka. Kada su u pitanju Mercedesi, građani BiH debljeg novčanika su tradicionalno odani ovoj marki automobila, a neki su za luksuzniju verziju spremni izdvojiti i pravo malo bogatstvo. Tako je drugi najskuplji uvezeni automobil u BiH u ovoj godini upravo Mercedes i to model SLS AMG koji vrijedi čak 319.595 maraka. Radi se o cestovnoj verziji SLS-a kojeg možemo vidjeti kao “safety car” na utrkama Formule 1.
Odmah iza njega slijedi uvezeni Mercedes Benz S 350 s cijenom od 167.802 te Mercedes Benz ML 63 AMG koji je nepoznatog vlasnika koštao 164.165 maraka. Na popis najskupljih automobila uvezenih prošle godine svoj je put našlo i nekoliko posebno opremljenih modela Audija i BMW-a.
Situacija kod Audija je jasna, najviše je uvezeno modela A4 i A6, no tu je i model A8 L koji je premašio brojku od 200 tisuća maraka te klasični A8 s cijenom od 76 tisuća maraka. U ovoj skupini treba izdvojiti i model Q7 koji je nepoznatog imućnijeg građanina naše zemlje koštao ravno 100 tisuća maraka.
S druge strane, kod BMW-a je situacija malo zanimljivija, jer smo u cjelokupnom popisu uvezenih automobila pronašli kako je model X3 ipak najskuplji (čak 185 tisuća maraka) te je time premašio inače za klasu više X5-ice od kojih je najskuplja vrijedila “tek” 91.984 marke. Na popisu skupocjenijih BMW-a našao se i M Coupe s vrijednošću od 74 tisuće maraka.
 

Proces homologacije
Od 1. siječnja 2011. godine u Bosnu i Hercegovinu se mogu uvoziti cestovna motorna i priključna vozila starija od sedam godina, koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila. Kada se vozilo uvozi u carinsko područje BiH, ono se prijavi na graničnom prijelazu, tu se dobije provozna carinska prijava na rok od 10 dana, u spomenutom roku uvoznik mora izvršiti homologaciju vozila (kod ovlaštene kuće), i nakon toga doći u carinsku ispostavu nadležnu za carinjenje.
 

bljesak.info l poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -