Nedjelja, 26 svibnja, 2024

U BiH moguć ratni sukob manjih razmjera, koji može izazvati regionalnu destabilizaciju

Must Read

Serb Republic President Dodik speaks in Republika Srpska National Assembly in Banja LukaU izvješću koje je članovima američkoga Kongresa dostavila služba za istraživanje (Congress Research Service) upozoreno je da bi u BiH mogao izbiti sukob manjih razmjera nego što je to bilo 90-ih godina u slučaju da se Republika Srpska pokuša odcijepiti od BiH, što bi, pak, izazvalo regionalnu destabilizaciju.

“Nešto manji i ograničeni sukobi u odnosu na 1990. bi se vjerojatno dogodili ako bi se Republika Srpska pokušala odvojiti od BiH, a Bošnjaci pokušali spriječiti takvu akciju vojnim putem; navodi se u izvješću koje je sačinio analitičar za europska pitanja Steven Woehrel pri kongresnoj službi za istraživanje, prenosi Večerenji list.

Dodaje da su promatrači podijeljeni bi li trenutačni zastoj, prouzročen djelomično od opstrukcionizma iz RS-a, eventualno mogao destabilizirati zemlju čak i bez provokativnih poteza kakva je secesija. Postoje i strahovi, upozorava CRS, da bi podjela Bosne i Hercegovine mogla destabilizirati regiju u cjelini, što bi posebno potaknulo etnoteritorijalne probleme između Kosova i Makedonije. 

U ovome izvješću navodi se nekoliko mogućih scenarija u slučaju destabilizacije zemlje i izbijanja sukoba, pri čemu se različito promatra uloga Hrvatske, odnosno Srbije. U slučaju, pak, široko rasprostranjenog nasilja zahtijevalo bi se angažiranje Sjedinjenih Država i NATO saveza, u vremenu kada su vojne snage razvučene u misijama u Afganistanu i drugdje.

 

Izvješće pripremljeno za kongresnike i članove kongresnih odbora navodi i to da po drugim analitičarima eventualni sukob u BiH ne bi mogao izazvati regionalni požar s Hrvatskom i Srbijom, prenosi Večernji list.

Objašnjava se da su na vlasti u Zagrebu, odnosno Beogradu prozapadnjački orijentirani političari koji se bore za približavanje zemalja Europskoj uniji te da bi svako eventualno miješanje u unutarnje stvari druge države potpuno uništilo njihove napore.

Kao potencijalne snage za eventualne sukobe navode se policijske službe, privatne zaštitarske kompanije, kao i još uvijek dobro naoružano stanovništvo koji bi mogli potaknuti sukobe. CRS navodi i kako međunarodna zajednica nije razmotrila mogućnost mirnog razlaza BiH u slučaju odlaska OHR-a i završetka misije u zemlji.

 

U ovome izvješću se navodi, međutim, da iako su manje brojni, još uvijek postoje skupine među Srbima i Hrvatima koje ne žele prihvatiti neovisnu BiH. Međunarodno protivljenje podjeli BiH rezultat je odbijanja Bošnjaka koji bi bili najveći gubitnici u tome raspletu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -