Published On: Ned, kol 22nd, 2021

U BiH bi trebalo uskoro stići 305 milijuna eura od MMF-a

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo financija Republike Srpske, na račun Središnje banke BiH u ponedjeljak bi trebalo biti uplaćeno 305 milijuna eura pomoći za Bosnu i Hercegovinu od Međunarodnog monetarnog fonda.

Svoj dio Republika Srpska će, kažu, iskoristiti za nabavku cjepiva i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv Covida te za pomoć privredi i otplatu dugova.

“Međunarodni monetarni fond obavijestio je Vijeće ministara BiH da su odobrena specijalna prava vučenja, a o ovome su obaviještena i entitetska ministarstva financija”, kazali su iz ovog ministarstva.

Specijalna prava vučenja, pojasnili su iz Ministarstva, MMF je odobrio za sve svoje članice i to u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara. Ona se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod MMF-a.

“S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina od bivše Jugoslavije naslijedila članstvo u MMF-u, kvota Specijalnih prava vučenja bi iznosila 305 milijuna eura, u skladu s rezervama kojima raspolaže Bosna i Hercegovina. Prema informacijama koje smo dobili, ta sredstva bi trebala biti u Središnjoj banci BiH 23. 8. 2021. godine. Odluku o raspodjeli sredstava, koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država koje su članice MMF-a, trebalo bi donijeti Fiskalno vijeće BiH”, kazali su iz ovog ministarstva za Klix.

Podsjetimo da su iz MMF-a i ranije najavili ovaj vrijedan paket pomoći namijenjen za zdravstveni oporavak BiH putem nabavke cjepiva, ali i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija koronavirusa./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Vacca the mljac
Vacca the mljac
1 godina prije

Sve neka se dade (her. dadne) do-diku. Gori do-dik (skraćeno dik).

Naćitani
Naćitani
1 godina prije

Do kada Zapad misli plaćati sarajevske Talibane da budu mirni? Za Talibane nije mrkva nego samo batina, ako se mene pita.

Nadimak
Nadimak
1 godina prije

Ništa ne treba uzimati neka krepa ovakva krepalina od BiH šta joj uradiše naše komšije peksine li peksine.

One
One
1 godina prije

a blokada BiH institucija od strane svetosavske sekte???